Три мача предлага петъчната програма на Евро 2024, като във фокус е нормално да попадне най-вече сблъсъкът в Лайпциг на Франция и Нидерландия. Но ето ги и трите срещи като часове и тв излъчване:

16:00 часа Словакия - Украйна (Дюселдорф, група Е) - БНТ 1, БНТ 3

19:00 часа Полша - Австрия (Берлин, група D) - БНТ 1, БНТ 3

22:00 часа Нидерландия - Франция (Лайпциг, група D) - Диема, Диема спорт 3.

16 ч, Словакия - Украйна

Разликата в настроението в двата лагера не може да е по-драстична. Словаците изненадаха фаворита в групата Белгия с 1:0 и гледат към елиминациите. А те са напълно реалистични, като реми днес може да е достатъчно. Защото то ще остави украинците само с точка, а и при задаващ се сблъсък с белгийците.

Словакия показа невероятна тактическа стабилност и игра в отбрана срещу "червените дяволи", която италианският селекционер Франческо Калцона със сигурност ще впише във визитката си с гордост.

Украйна е изправена до стената след 0:3 от Румъния, което може да звучи прекалено в момент, в който страната е във война, а тук говорим само за някакъв футбол.

Но ако иска да не отпадне още след груповата фаза, този отбор - а в него има достатъчно талант - трябва да победи днес. Без алтернатива.

Идеална ситуация за Шкриняр, Дубравка и останалите от словашката дефанзивна стена, която спря безупречно белгийските звезди. А контрите на словаците са просто ужасяващи.

Слуховете за спречквания и дори бой в украинската съблекалня след румънското фиаско бяха опровергани от селекционера Ребров. Но е ясно, че няма как в лагера нещата да са спокойни.

19 ч, Полша - Австрия

Поляците се биха смело с Нидерландия и загубиха с късен гол - 1:2, но показаха качество и няколко отлични варианта при заучени положения. Това е основно оръжие на този тим. Той ще се надява днес да разчита на големия Роберт Левандовски, пропуснал първия мач с травма.

Насреща е един от тимовете, който преди турнира бе сочен като потенциална изненада. Австрия на Ралф Рангник играе с невероятна преса и контрапреса, атакува мощно с по 6-7 играчи и не се притеснява да рискува дори срещу съперници като Франция.

Това се видя в първия мач, измъкнат от "петлите" с 0:1 след автогол. Но как играха австрийците!

Да кажем обаче, че са фаворит днес, е твърде рисковано.

А ремито не върши работа никому, защото това означава, че с по 1 точка, поляци и австрийци ще влязат в последния рунд от мачове срещу Франция и Нидерландия, съответно, в доста неизгодна позиция.

22 ч, Нидерландия - Франция

Естествено, големият мач на вечерта. Най-малкото - два отбора, печелили трофея.

А и в момента такива с амбиции да стигнат далеч. При французите е ясно, всичко освен титлата ще е провал.

Но нещата тръгнаха не по "мед и масло" за този тим, а по "кръв". Разбитата глава на Гризман не е достатъчно основание да бъде изваден от мача, но никой не знае какво точно е състоянието на Мбапе.

Със счупен нос, той така или иначе ще трябва да играе с маска, но въпросът е кога ще може да го направи.

Защото Дешан продължава да държи козовете си до гърдите и да не дава ясни индикации дали ще пусне аса, дали ще е резерва, или направо ще го остави да почива за следващите изпитания в турнира.

А те няма да стават по-лесни.

И все пак - "лалета" и "петли" влизат в днешното дерби с по три точки, а това е достатъчно основание да видим голям мач, в който да няма чак толкова напрежение.

Ясно е, че залогът е кой ще е първи в групата, но поне няма "треперене", каквото понякога предизвиква липсата на точки.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО