Днешният ден на Мондиала окончателно ще оформи четвъртфиналната фаза и ще ни покаже кои са осемте най-добри тима в света. Един срещу друг се изправят отборите на Португалия и Швейцария, както и тези на Мароко и Испания, а предварителните очаквания на всички са за вълнуващо иберийско дерби, но има достатъчно основания да вярваме, че сметките могат лесно да се объркат.

НАЙ-ДОБРИТЕ КОЕФИЦИЕНТИ НА SESAME.BG

17 часа Мароко - Испания по БНТ 1 и БНТ 3

Първият мач за деня изглежда като такъв с изявен фаворит в лицето на Испания, който освен всичко бе слаган и сред потенциалните шампиони.

Класата и историята със сигурност са на страната на Ла Фурия, но срещу тях е отборът, който безспорно се превърна в приятната изненада със своята игра.

Фактът, че Мароко спечели своята група в компанията на втория и третия от миналия Мондиал не бе плод на никаква случайност, а следствие от чудесната игра на "атласките лъвове".

Всички в страната мечтаят, че приказката може да продължи, а какъв по-приятен начин това да стане факт освен дерби срещу Испания, от която ги разделя тесният Гибралтарски проток.

Много хора обвиниха Испания, че умишлено загуби от Япония, за да попадне именно в този поток, а добре знаем, че на големи първенства "тънките сметки" доста често не излизат.

Дали ще видим африкански тим на четвъртфинал за първи пък от 12 години насам, или Испания ще затъврди своята роля на фаворит?

Отговорът - от 17 часа.

21 часа Португалия - Швейцария, Нова и Диема Спорт 3

В късния мач нямаме толкова изявен фаворит. Португалия си навлече гнева на мнозина заради подхода си в последния мач от своята група, когато вече осигурили си мястото напред, "мореплавателите" псунаха експериментален състав и загубиха от Южна Корея с 1:2.

Това все пак не се оказа фатално за първото място на тима в групата, което им помогна да избегнат среща с Бразилия, но това в никакъв случай не означава, че днешният сблъсък ще бъде лек.

Отборът не Португалия не е преодолявал фазата на осминафиналите вече 16 години, след като през 2010-а отборът бе елиминран на тази фаза от Испания, а преди четири години от Уругвай. През 2014-а Кристиано Роналдо и компания пък дори не успяха да преминат своята група.

Швейцария от своя страна напълно заслужено си изработи реномето на изключително корав и силен тим, може би нареждащ се плътно зад европейските сили като класа.

"Кръстоносците' изиграха силен мач срещу Бразилия, а след това срещу Сърбия категорично затвърдиха мястото си в елиминациите, които достигат за трети пореден път. Не трябва да забравяме, че преди година швейцарците изхвърлиха световния шампион Франция от Европейското, бяха и на крачка от полуфиналите, но Испания ги победи на дузпи. Швейцария е и причината да не видим Италия на Мондиала в Катар.

Със сигурност мач, към който погледите ще са насочени към Кристиано Роналдо и компания, но "мореплавателите" в никакъв случай не са фаворит в тази непредвидима среща.