Петък слага край на работната седмица, но във футболен смисъл е последният ден от изключително интензивния цикъл на мачове от груповата фаза на Мондиал 2022. Днес ще са последните четири двубоя, след които ще са ясни и последните четири отбора в елиминациите.

Ще имаме пълната картина за осминафиналите, както и потенциалният път на всеки от тимовете до края на турнира. Ще гледаме два мача, в които страстите ще бушуват и ще кипят - и по политически причини, не само заради залога, който има в тях.

НАЙ-ДОБРИТЕ КОЕФИЦИЕНТИ НА SESAME.BG

17 часа, група Н

Гана - Уругвай (Диема спорт и Диема спорт 3)

Южна Корея - Португалия (БНТ 1 и БНТ 3)

Тук нещата са на точка на кипене още далеч преди първия сигнал. Пред очите изплуват картини от Мондиал 2010 и онази ситуация, когато в четвъртфинала Луис Суарес спря с две ръце топката на голлинията, спасявайки попадение, с което Гана щеше да бие с 2:1.

Уругваецът бе изгонен, но Гана изпусна дузпата и падна. Разбира се, в тази страна, а и в цяла Африка, това никога няма да бъде забравено и простено. Още на пресконференцията вчера репортер от Гана нарече директно в очите Суарес "Дявол" и му обясни, че всички негови сънародници го мразят.

Чисто спортно-технически, извън този заряд, нещата са следните в групата:

Португалия е с 6 т. и се е класирал. Гана има 3 т., Уругвай и Корея са с по 1.

Равенство класира ганайците напред, ако корейците не спечелят с повече от един гол срещу Португалия.

Уругвай трябва да победи задължително и да се надява азиатците да не бият.

Португалия е първи в групата с реми или успех, а корейците имат нужда само от победа, гарнирана с това Гана да не спечели. А при реми в другия двубой, корейците трябва да търсят успех с повече от един гол.

21 часа, група G

Сърбия - Швейцария (БНТ 1 и БНТ 3)

Камерун - Бразилия (Нова и Диема спорт 3)

И тук политическата натовареност може да отнеме от актуалната и сериозна значимост на мача в контекста на световното първенство. А тя е голяма. Но сърби и швейцарци не се понасят от 4 години на футболния терен (спорно е от колко повече извън него) заради етническия произход на половината играчи в тима на "кръстоносците". Джака, Шакири и останалите понесоха доста обиди от сръбските фенове преди 4 години на Мондиал 2018, когато този мач пак бе в групите.

И точно те двамата - Джака и Шакири, от албански произход, вкараха головете за победата с 2:1. И после направиха знака на албанския орел, нищо, че на гърдите си носят кръста на Швейцария. Стана скандал и бе доста грозно, и от двете страни, а и не е забравено. Днес пак ще е така, нямайте съмнение. В състава на швейцарците са Елведи, Шакири, Джака, Сеферович, Яшари... Ясно - ще се започне от първата минута.

Каква е ситуацията в групата?

Бразилия води с 6 т. и се е класирала. Швейцария е втори с 3 т., а Сърбия и Камерун имат по 1, като головата им разлика е 3-5 и 3-4 съответно.

Камерун трябва да победи Бразилия, за да има шанс за класиране. И той минава през това Швейцария да не бие. Ако резултатът в другия мач е равен, нещата стават интересни и африканците вероятно ще имат предимство (по 4 т. между Камерун и Швейцария), тъй като в момента головата разлика на "кръстоносците" е 1-1. А тази на конкурента би била поне 4-4 (зависи с какъв резултат победи).

Сърбия се нуждае само от победа и Камерун да не бие в другия мач, а ако това се случи, успехът на "орлите" трябва да е по-изразителен поне с гол от този, който постигнат "неукротимите лъвове" от Африка.

Швейцария се класира с точка, ако Камерун не победи.