"Пияни и дрогирани" английски фенове са предизвикали безредиците около финала на Евро 2020, когато хиляди без билети щурмуваха стадион "Уембли".

Мачът бе между домакините и Италия, като "скуадра адзура" спечели с дузпи след 1:1 в редовното време и продължения.

Кадрите с тълпите, нахлуващи през огражденията, отварящи вратите на стадиона и газещи охранителите, обиколиха света още в часовете след големия двубой.

Но докладът на разследващите органи в Англия бе публикуван днес, като в него има детайли от въпросния 11 юли.

"Над 2000 души без билет са проникнали в стадиона.

Отбелязани са 17 тежки нарушения и над 100 по-дребни такива в сигурността на съоръжението. Има изтръгнати врати за аварийни изходи, както и счупени ограждения към помещения, в които достъпът е забранен.

Щурмувани са зони за инвалиди, като е застрашена тяхната сигурност и здраве. Има няколко ранени стюарди, които са били в абсолютна невъзможност да спрат тълпите.

По чудо не са регистрирани смъртни случаи, но има няколко сериозни наранявания.

Отчитаме, че публичното обявление на организаторите на турнира, че около 20 000 места на "Уембли" ще останат празни от съобръжения за сигурност и антипандемичните регулации, са спомогнали за това да окуражат мнозина да търсят нелегално проникване на стадиона."

Баронеса Луис Кейси, която води разследването, нарече случилото се "ден на национален срам".

Тя обобщи, че вероятно "сме избегнали фатални инциденти" заради факта, че Англия не спечели при дузпите. Тогава хаосът вече е щял да бъде напълно неконтролируем.