Един от грешниците за Англия - Букайо Сака, наруши мълчанието си четири дни след злополучния за него финал на Евро 2020.

Въпреки никаквия опит на подобно ниво и едва 19-те си години, Сака получи отговорността да бие петата дузпа за Англия. Ударът му бе спасен, а това означаваше европейска титла за Италия.

След мача Сака бе разкъсан в социалните мрежи, като именно той стана жертва на най-жестоките расистки обиди в социалните мрежи.

С първите си думи от финала насам, Сака поиска прошка от английските фенове, но не подмина и темата с расистките обиди.

Той призова за по-сериозни действия в спирането на расизма в социалните мрежи, на който той и съотборниците му Маркъс Рашфорд и Джейдън Санчо станаха жертви.

"Стоях встрани от социалните мрежи в продължение на няколко дни, за да прекарам време със семейството си и да осмисля събитията, които се случиха в последните седмици. Това послание не може да изрази колко съм благодарен за цялата подкрепа, която получих, благодаря на всеки, който ме подкрепи.

За мен беше чест да бъда в състава на Англия, която дава един пример. Играчите са като братя вече за цял живот и аз съм благодарен за всичко, което научих от всеки един от тях, както и от щаба. Те работиха толкова здраво, за да помогнат на този отбор да достигне първия финал от 55 години насам. Гледайки семейството ми на трибуните, знаейки какво направиха, за да стигна до тук, това означаваше всичко за мен.

Няма думи, с които да опиша разочарованието си от резултата и от моята дузпа. Наистина вярвах, че ще спечелим това заради вас. Съжалявам, че не можах да донеса трофея у дома тази година, но обещавам, че ще дам всичко от себе си, така че нашето поколение да триумфира.

Реакцията ми след мача казва всичко, болеше толкова много. Чувствах, че съм подвел цяла Англия и моето семейство. Ще ви гарантирам едно, няма да позволя на този момент да ме пречупи.

Благодарен на всички тези, които ме подкрепиха и оказаха подкрепа. Това е футболът, такъв трябва да бъде. Страст, хора от всички раси, полове, религии и произход, които се събират заедно, споделяйки емоциите от този спорт.

До социланите мрежи Инстаграм, Туитър и Фейсбук - не искам нито едно дете или възрастен човек да получават подобни съобщения, каквито получихме аз, Маркъс и Джейдън през тази седмица. Още на момента знаех, каква вълна от омраза ще се изсипе върху мен. Призовавам тези мощни платформи да направят повече за спирането на расизма.

Няма място за расизъм или омраза във футбола, както и във всяка друга област от живота. С докладване на тези публикации, пращането им в полицията и предприемането на всички възможни действия, в крайна сметка ние ще победим.

Любовта винаги побеждава".