Руското издание "Sports.ru" нареди двама българи в престижна класация за най-добрите легионери в историята на футбола в страната.

Класацията бе направена по повод новата поява на легендарния хърватин Ивица Олич в руската игра. Той бе назначен за треньор на ЦСКА (Москва). Като футболист именно с екипа на московските "армейците", Олич направи име преди 15 години, за да стигне впоследствие до Байерн (Мюнхен).

Изданието отделя внимание на 30 чужденци от страни извън бившия СССР, като една от позициите е отделено за родното дуо Георги Пеев - Захари Сираков.

Двамата имат общо над 500 мача за Амкар (Перм), като изградиха страхотно партньорство на десния фланг на тима. Единият в ролята на краен защитник, другият - пред него като крило или външен халф. Статията започва именно с няколко абзаца за българите, в които се обяснява за огромния им принос не само към Амкар, но и към руския футбол.

Пеев дори е определен като един от най-добирте футболисти в Русия за времето си. Споменава се, че въпреки честите му проблеми с треньорите, в крайна сметка той остава в Амкар общо 9 години. Бившият ни национал също така е определен за играч, който спокойно е можел да бъде част от някой от московските грандове. Той безспорно е легенда за тима на Амкар, от който си тръгна с 41 гола и 40 асистенции.

Не по-малка роля за отбора имаше и Захари Сираков, който дори получи честта една от трибуните на стадиона да носи неговото име.

Със своите 276 мача в първенството, Захари Сираков си тръгна от Русия като вторият чужденец с най-много изиграни двубои в местното първенство.

Снимка: Getty images

Изданието допълва, че никога няма да знаем дали двамата щяха да пожънат същия успех поотделно. Факт е, че по десния фланг на Амкар те оформиха един от емблематичните тандеми в модерната история на руския футбол.

Нито един от останалите 29 българи, играли в руската лига не попада в класацията. А сред тях ярки следи оставиха хора като Мартин Кушев, който също за Амкар изигра 134 мача и вкара 35 гола. Изобщо - в този клуб играчите, идващи от нашата страна, са на особена почит. Неслучайно агитката и до днес пее песничката "без болгаров нет Амкар" - без българи няма Амкар.

Да не забравяме Ивелин Попов, който вече 9 години играе с успех по руските терени, а през 2017-а дори стана шампион с екипа на Спартак (Москва). Сега е в Сочи, след като мина и през Ростов.

Сериозна следа в Русия остави и Благой Георгиев със своите 8 сезона в елита.

В избраните топ 30 легионери личат големи звезди като Самуел Ето'о, Кевин Курани, Алекс, Бранислав Иванович, Хълк, Вагнер Лав и нидерландксият национал Куинси Промес.

Снимка: Getty images