Привърженик на САЩ бе изгонен от стадион "Ал Тумама" още преди началото на мача между родината му и Иран. Причина за това бе лента с цветовете на дъгата, която той носеше на ръката си.

Както е известно, аксесоари с подобни цветове символизират LGBTQ+ общността и не са приети в Катар, където връзките между хора от същия пол са забранени. Досега на Мондиал 2022 редица подобно аксесоари бяха конфискувани, а притежателите им - изведени или просто недопускани до стадионите на световното.

Един от най-крайните ходове на организаторите в това отношение бе свързан с каишката на часовника на оператор от ВВС, която е била със забранените цветове.

Германия, Англия и Уелс бяха от страните, които планираха да излязат с капитански ленти с цветове на дъгата, но се отказаха, след като стана ясно, че това може да им донесе санккции.

Снимка: Getty Images

Напрежение имаше и сред част от иранските привърженици, след като те издигнаха трибагреника на родината си, но с изрязан герб - протестирайки срещу режима в страната. Отново имаше и тениски с надпис "свобода" и с името на убитата от нравествената полиция млада жена Махса Амини.

Снимка: Getty Images

На другия мач за вечерта, противопоставящ Уелс и Англия, също имаше човек на трибуните, който носеше цветовете на дъгата. Става дума за Стюарт Андрю, който е депутат в британския парламент от 2010 година насам, а също така е държавен секретар по въпросите за спорта, туризма, наследството и гражданското общество.

Снимка: Getty Images

51-годишният Андрю бе заснет с капитанската лента, която англичани и уелсци отказаха да носят, както и вратовръзка в същите цветове. Проблем с присъствието му на стадиона нямаше.