Днес в Барселона времето ще е прекрасно, туристите ще щъкат възбудено из "Лас Рамблас" и по крайбрежните ресторантчета, Ла Саграда ще хвърля енигматичната си сянка над града и ще има Ел Класико.

Да, някак между другото, в меката вечер от 21,45 часа наше време.

"Барселона" - "Реал" този път не решава титлата.

Тя от седмица е във витрината на домакините. Интригата, чисто статистически, е дали "Барса" може да направи дубъл от победи над "Реал" за един сезон след 3:0 в Мадрид. И може ли Меси да добави още една "Златна обувка" в своята колекция (сега води с 32 срещу 31 гола на Салах от "Ливърпул").

Но този мач никога не е просто точки и класиране.

Типичен момент от този двубой. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Ел Класико е глобално най-чаканият мач във футбола, пък вие пак разправяйте, че не харесвате единия или и двата отбора. Пак ще го гледате.

Има много история като първопричина за омразата, антагонизмът, символното противопоставяне на тези два клуба.

Алфредо ди Стефано подписва с двата клуба, но "Реал" печели битката за него, която стига и до съд. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Каталуня и режимът на Франко са началото, трансферът на Алфредо ди Стефано, най-добрият футболист в света след Втората световна война (подписал и с двата клуба, но озовал се в "Реал"), мразовитите отношения на провинцията с короната, сделката за Фиго и свинската глава, която летя по него...

Свинска глава, мобилни телефони... какво ли не летя по "предателя" Фиго. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Ел Класико е история, сблъсък на култури и вечна дилема като онази за яйцето или кокошката. И дори във времената, в които "Барса" диктува испанския футбол с доминацията си през новия век, "Реал" отвръща с удар след удар в турнира на шампионите в Европа.

Взаимната хватка е "мъртва" - никой не се оставя другият да вземе превес.

Това са двата най-популярни глобално клуба, като мерило за това са социални мрежи, купуване на фланелки, интерес към мачовете. Единствен "Манчестър Юнайтед" може да ги застраши.

Роналдо има 17 гола срещу "Барса". Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

В "Барса" и "Реал" играят Меси и Роналдо - лицата на футбола от поне десетилетие. Те са символът на модерното съперничество.

В общата статистика са вписани 270 мача, от които 236 са признати за "официални" - останалите са или контроли, или в несъществуващи вече турнири или за трофеи (преди Втората световна война).

Роналдиньо стана един от малкото играчи, аплодиран от публиката на съперника в дербито. Бразилецът се подигра с "Реал" за 3:0 насред Мадрид преди 12 години и бе изпратен с ръкопляскания от феновете на "Реал". Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

"Реал" има 95 срещу 92 победи в официалните мачове, а в общите "Барса" води с 112 на 99 успеха.

Мадрид се гордее с 11:1 през 1943 г., а "Барса" със 7:2 седем сезона по-късно. Това са най-големите победи.

Меси е кошмарът на "Реал" и рекордьор по голове в историята на Ел Класико. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Лео Меси седи комфортно на трона като голов крал на Ел Класико - 25 попадения. Ди Стефано е втори с 18, а Роналдо има 17.

Единственият българин, записал името си като играч и голмайстор в този двубой, разбираемо, е Христо Стоичков с "Барса". Камата вкара победно за 2:1 у дома през 1992 г., както и за Суперкупата на "Сантяго Бернабеу" (1:3).

Христо Стоичков - единственият българин с мачове и голове в Ел Класико. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Това е съвсем телеграфно аргументацията защо довечера празничният ви ден трябва да завърши с гледането на този мач. Той никога не е без смисъл, независимо от класирането.

Ел Класико рядко разочарова.

Класика от 80-те: Двама от най-големите нападатели в света в онзи момент - Гари Линекер ("Барса") и Уго Санчес ("Реал"). Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images