Не се очаква УЕФА да ни накаже със затваряне на част или целите трибуни от Националния стадион "Васил Левски", въпреки че срещу България е задвижена дисциплинарна процедура.

Тя е дошла след допълнителна информация, подадена към европейската централа за мача срещу Косово (2:3) в понеделник.

Делегатът на двубоя Олег Харламов не е включил в доклада си непристойно поведение на публиката или обиди към гостите. Естонецът е добавил обаче, че е получил сигнал за скандиране "Убий шиптъра" от представител на независимата организация FARE (футбол срещу расизма), който е заснел с телефона си как част от феновете в сектор "Б" са викали.

Делегатът изрично е уточнил, че той не е чул или видял такова поведение от българските запалянковци. Федерацията на Косово не е подала оплакване и дори е изразила благодарност за добрата организация на европейската квалификация.

Това са все аргументи в наша полза, плюс написаното в отговора от БФС към УЕФА по темата, че нашата страта е една от първите, признала независимата държава Косово.

Не се очаква повече от глоба по казуса, и то, ако се докаже, че наистина е имало такива викове. Те са били откъслечни (ако ги е имало) и от твърде малко фенове, за да предизвикат по-сериозна санкция.

В полза на българската кауза работи и фактът, че последното ни наказание е отпреди цели 8 г., когато пак по сигнал на човек от FARE ни глобиха с 40 000 евро за расистки скандирания на фенове към играчи на Англия (0:3) в евроквалификация.

Притесненията бяха, че УЕФА може да ни удари тежко и да затвори частично или изцяло трибуните за публика поне за един мач. А следващият официален такъв на националния отбор е точно срещу Англия на 14 октомври.

Решение ще има вероятно до края на месец юни.