Откриването на Мондиал 2022 е на по-малко от денонощие разстояние, а в страната вече се усеща (нещо като) предстартова треска за най-голямото спортно събитие на планетата.

Много е различно и се оправдават очакванията, че това първо световно първенство в арабския свят, и то в държава с изключително консервативни и традиционни порядки, няма да има нищо общо с досегашните.

Има дори и фенове, въпреки че огромното мнозинство от тях са хора от региона, на които са раздавани флагчета и фланелки, за да бъдат "агитка" на Англия, Франция, Германия или Бразилия.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА ОТ ДОХА ЧАСОВЕ ПРЕДИ ОТКРИВАНЕТО>>>

Снимка: Getty Images

Все пак има и пристигащи привърженици, най-вече от Южна Америка, а и всички стотици акредитирани журналисти са в Доха.

Включително Христо Стоичков, официален пратеник на американския медиен гигант "Унивижън".

В Доха има фензони, в които се продава бира - е, не е евтина, цената достига 19 долара. Но все пак я има.

Конфузна ситуация се получи в петък, когато местните власти и ФИФА обявиха, че на самите стадиони алкохол няма да се продава. Така подготвените тенти на спонсора Budwiser останаха пусти, а днес някои вече са раздигнати и отнесени, за да не подлъгват феновете, че там могат да си вземат по една скъпа, но все пак реална бира.

Сградите в силуета на града са оцветявани през няколко часа от знамена на страните-финалисти, а ликовете на Лео Меси, Гарет Бейл, Луис Суарес и още от големите звезди, гледат от няколко от най-популярните постройки, формиращи лика на Доха.

Круизните кораби - хотели пристигат в пристанищата наоколо от сряда, като там са настанени голяма част от съпруги, приятелки, семейства на играчите. Но и обикновени, способни да си го позволят, фенове. Там алкохол се продава свободно.

В Катар световното е съвсем различно, това е ясно. Море от забавляващи се по нощите фенове, пеещи, танцуващи... Плочки, лепнещи от бира. Знамена, висящи от заведения, от коли и хотелски прозорци... Тези гледки няма да ги има.

За щастие, поне ще има футбол. А всички това чакаме най-вече, нали?

Ето го Катар часове преди откриването.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА>>>

Снимка: Getty Images