Футболът е играта на хората, но какво е един голям мач без бира с приятели?

Или без традиционните "мезета" - в нашата култура. За Германия, а и за цяла Европа, това си е т.нар. футболна храна.  Тя е неизменна част от културата на играта и около играта, а на Евро 2024 германската е в пълен блясък.

А там нейното място във футбола е гарантирано. Атмосферата на стадион в Германия е неизменно гарнирана с аромата на бира и няколкото вида местни вурстове, които са навсякъде около арените.

Повечето от тях са изключително модерни, строени около Мондиал 2006 и напълно снабдени с всичко необходимо да това преживяването на феновете да не е просто едно гледане на 90 минути футбол. Барове, фууд-хъбовете, както и обикновени мобилни сергии, които събират феновете на тълпи преди мача, са обичайна гледка на и около стадионите в страната.

Снимка: Getty Images

Германия в момента е в кадър заради европейското първенство, но в различните държави "футболната храна" има много вариации.

На "Маракана" в Бразилия можете да си внесете на трибуните feijão tropeiro, закупено от сергията на входа. Това е традиционно ястие с боб, бекон, чесън и яйце. Продават го в павилионите в самия стадион, има го и в другите арени на Рио. Това е кариока кулирания.

Паулиста - хората от щата Сао Пауло, ядат повече наденички, които са и най-продаваните по стадионите.

Английските пайове - биват в различни видове като пълнеж, не са за всеки. Но местните ги унищожават в огромни количества, докато гледат поредната драма от Висшалата лига или някоя от по-ниските дивизии на футбола в страната. Пай с бира - класика.

Парчета пица - това е най-достъпното и винаги актуално меню около италианските стадиони. Тифозите унищожават огромни количества, докато вървят към мача. При тях културата на пиене на бира далеч не е толкова мощна, както при германци и англичани. Но пицата върви с всякаква напитка, нали?

А освен това е универсална - от Азия до Америка, в цяла Европа - пицата е навсякъде.

У нас например имаме изборът на Feliciana - всеки може да приготви у дома и набързо. Това е най-лесната рецепта за пица.  Избирате любим вкус, слагате я във фурната и след 13 минути имате хрупкава и тънка пица, дошла сякаш директно от Италия. А изборът от готови пици e изключително разнообразен.

За пътуване на голямо първенство, където бюджетът и логистиката при постоянното пътуване между градове може да ограничават по отношение на избора на храни, няма по-подходящ вариант.

Споменът за английския фен, който отиде на световното в Бразилия през 2014-а и живя в кемпер край Рио, разпределил за 30 дни менюто си в 60 пици, поръчани пакетно от местен производител, остава ярък. Човекът с минимален бюджет изгледа цялото световно. И му останаха пари за бира. Билети за мачове си имаше.

Ето това е предимството на пицата. Готова, бързо приготвена или доставена - спестява време и усилия.

Снимка: Getty Images

Да се върнем на отделните култури на футболно хранене около мачовете. Край стадионите в Португалия си имат bifanas - сандвич с печено свинско месо, подправки и чесън, който е просто култов за футболните фенове.

А в Германия... вурстове и бира, разбира се.

Прочутият брадвурст в ресторант можете да хапнете "потопен" в бира, лук и сосове. На стадионите няма условия да си вземете цяло блюдо, но пък в хлебче, с картофки, с пластмасовата чаша бира в другата ръка - има или по-популярна гледка на германски фен от тази?

Ако сте били на мач в Бундеслигата, миризмата на печените наденички и бирата около стадиона просто няма как да ви е убягнала. На стадиона на Унион в Берлин две вурстчета с хлебче и една бира от 500 мл струват 9 евро. Понякога една бира не стига обаче, наденичките и хлебчето са доста сериозна порция.

Снимка: Getty Images

В Мюнхен е най-скъпо - феновете на Байерн плащат за това "меню" 12.60 евро, преди да влязат да видят как Хари Кейн и компания правят поредното шоу на терена.

За европейското цените не са скочили, уверяват местните експерти. За около 10 евро на стадионите можеш да си вземеш традиционното германско фенско футболно меню от наденичките в хлебчето и студената "халба" - задължително в пластмасова чаша, с местна бира.

Това е - футболът върви с храната и напитките. Още една причина да е повече от игра.

Той събира хората, превръщайки се в център на внимание и социален контакт.

Затова и го наричат спорт, превърнал се в социален феномен.

Снимка: Getty Images

С подкрепата на: Dr.Oetker