Два от четвъртфиналите на Европейското първенство по футбол станаха ясни след изиграването на неделните сблъсъци по терените на Германия.

В два коренно различни като развитие мачове, място напред в турнира си осигуриха фаворитите Англия и Испания.

Така вече е ясно, че на 5 юли в свиреп сблъсък от горната част на схемата един срещу друг ще се изправят Германия и Испания, а ден по-късно в битка за полуфинала ще влязат Англия и Швейцария.

Няма да е пресилено, ако кажем, че мачът в Щутгарт между немци и испанци ще сблъсък между двата най-силно играещи отбора на Евро 2024 до момента.

Докато в събота вечер Германия имаше своите критични мигове срещу Дания, то тази вечер Испания не остави никакво съмнение в превъзходството си над сензацията Грузия.

Макар грузинците да успяха да поведат в мача, Испания не допусна изненада и с 4:1 по безапелационен начин намери място на четвъртфинал.

Снимка: Getty images

Чисто игрово Испания тотално надигра своя опонент и оправда очакванията да достигне леко до следващата фаза.

Трябва да отчетем, че от началото на турнира Испания тотално надигра третите в света хървати, направи същото и с действащия все още шампион Италия, с резервния си състав победи Албания, а сега вкара и 4 гола на осминафинала.

Галерия от днешните мачове вижте тук >>>

Снимка: Getty images

Далеч по-трудно се случиха нещата при неубедителния тим на Англия, който обаче продължава да е големият фаворит за краен победител на Европейското.

Англичаните трябваше да играят продължения, но все пак надвиха Словакия с 2:1, макар до 95-ата минута на мача да изоставаха с 0:1.

На практика с последния си шанс в мача, една задна ножица на Белингам спаси англичаните, които въпреки поредния си неубедителен мач, намериха място на четвъртифнал.

Снимка: Getty images

А там ще ги чака най-тежкото предизвикателство от началото на турнира - отборът на Швейцария.

След случилото се срещу Словакия, вече и английските фенове ясно осъзнават, че ако няма подобрение в игрови план, то късметлийско измъкване срещу "кръстоносците" може и да няма.

Но в крайна сметка победителите не ги съдят, а дали със страхотен футбол и четири гола като испанците, или с мъка, късмет и задна ноцица в края като англичание, целта и за двата тима е постигната.

Вече са ясни четвъртфиналите Германия - Испаня и Англия - Швейцария, а в следващите два дни ще научим и останалите четири тима, доситгнали до тази фаза на турнира.

Снимка: Getty images