Понеделник, вторник и сряда са последните дни от груповата фаза на Евро 2024, а след тях ще знаем и пътя до финала - решетката на осминафинали, четвъртфинали и полуфинали.

Каква е ситуацията преди сблъсъците в петте оставащи групи (група А вече приключи)? Колко точки стигат да се класираш, кои ще са трети и ще минат напред като "бонус"?

Ето положението към момента:

Група А:

Германия се класира като първи, Швейцария - като втори. Третият Унгария е с 3 точки и голова разлика от - 3. Няма повече мачове.

Група В

Довечера са мачовете Хърватия - Италия и Албания - Испания (22 часа). Испанците са първи с 6 точки и печелят групата, независимо от последните резултати. Италия има 3, а Албания и Хърватия - по 1.

Тук може да се стигне до ситуация третият да има само 1 или 2 точки, ако нито Албания, нито Хърватия успее да спечели днес.

Група С

Англия води с 4 т., Дания и Словения имат по 2, Сърбия е с 1. В сряда играят Англия - Словения и Дания - Сърбия.

И тук може да имаме отбор с две точки на трето място - ако англичаните очаквано бият словенците, а сърбите не успеят да победят "динамита".

А ако имаме 2 трети отбора с по-малко от три точки, всеки отбор, който събере три и стигне до трета позиция (Унгария вече го направи), ще отиде на осминафинал.

Група D

Нидерландия и Франция са с по 4 т., Австрия има 3, а Полша е отпаднал с нула. Утре: Нидерландия - Австрия и Франция - Полша. Тук третият отбор ще е минимум с три точки, ако австрийците паднат от "лалетата". При всеки друг резултат в мача, ще е поне с 4.

Група Е

Най-сложната. И четирите отбора - Румъния, Белгия, Словакия и Украйна, имат по 3 точки. И са подредени в този ред според головата им разлика.

В сряда играят Словакия - Румъния и Украйна Белгия, като две ремита ще бъдат най-куриозният възможен завършек. Защото всички ще съберат по четири точки! Но като минимум е гарантирано, че третият в карето ще е поне с 3.

Група F

Португалия се класира и е първи с 6 т., Турция има 3. Чехия и Грузия са с по 1. В сряда се срещат Грузия - Португалия и Чехия - Турция. Ако чехи или грузинци не спечелят, в групата ще имаме трети отбор с под 3 точки. Минимумът е 3.

Казано по-просто, въпреки че сметките не са никак лесни: Разковничето е в групите В, С и F, където можем да имаме трети отбори с под 3 т. Ако са два, нещата са сравнително ясни - останалите четири трети в групите отиват на осминафинал. Доста е вероятно, въпреки че всякакви прогнози на това първенство са рисковани, 3 точки да са достатъчни за продължаване в елиминациите.

Регламентът между третите отбори: При равен точков актив се гледа голова разлика, а после - кой е вкарал повече попадения.

Класирането им към момента:

1. Австрия 3 т., + 1 (от два мача)

2. Словакия 3 т., 0 (два мача)

3. Унгария 3 т., -3 (три мача)

4. Словения 2 т., 0, (два мача)

5. Албания 1 т., -1 (два мача)

6. Чехия 1 т., -1 (два мача).