До края на груповата фаза на Евро 2024 остават само два дни, като постепенно схемата на турнира за елиминациите започва да се изяснява.

Германия, Испания и Португалия са победители в три от шестте групи. Швейцария и Италия са втори в групите "А" и "В", а Англия, Франция и Нидерландия също имат гарантирано място в елиминациите, а тази вечер ще стане ясна и крайната им позиция.

В горната част на схемата на осминафиналите Испания, Германия и Португалия очакват своите опоненти. За испанци и португалци това ще е един от отборите заел трето място в някоя група, докато опонент на домакина Германия ще е вторияt в група "С", в която са Англия, Дания, Словения и Сърбия.

Имаме обаче един ясен осминафинал, като това е сблъсъкът между актуалния шампион Италия и Швейцария. Мачът помежду им е на 29 юни в Берлин.

Това е един от двата осминафинала, в който няма да има замесен победител в група.

От двете напълно завършили групи е ясно, че отборите на Шотландия и Албания, които предварително бяха сочени за аутсайдери, са аут от турнира.

Споменахме, че докато Германия и Испания очакват своите опоненти, a Италия и Швейцария се готвят за мача помежду си, то други два тима все още са на немска земя в очакване на съдбата си.

Снимка: Getty images

Става въпрос за Унгария и Хърватия. Два отбора, които завършиха на трето място в групата си и на теория все още са в играта за осминафиналите.

От завършилите на трето място отбори четири ще продължат към елиминациите. За Унгария половината цел е изпълнена, защото вече има един отбор с по-слаби показатели - Хърватия.

Изключително незавидна е хърватската ситуация, защото само с 2 точки и голова разлика от 3:6 (-3), е трудно да повярваме, че ще видим "ватрените" в елиминациите.

Към момента с по-слаби показатели от хърватите са единствено отборите в група "F". Чехия и Грузия имат по 1 точка, а техни загуби в последните мачове от Турция и Португалия ще ги оставят зад "ватрените". Ако един измежду Грузия или Чехия спечели точка, то Хърватия е аут от турнира.

Но третите в света може да нaучат злощастната си съдба още тази вечер с развръзката в група "С". Там на трето място е Словения с 2 точки и голова разлика от 2:2. Това означава, че единственият вариант Хърватия да запази шансове за елиминациите е тази вечер словенцията да загубят с три гола разлика от Англия. Също така Сърбия не трябва да печели срещу Дания, или ако го направи, то това трябва да стане също с разлика от три гола.

Също така равенство между Сърбия и Дания изхвърля хърватите, което общо взето ограничава положителните сценарии до изключiтелно малко. Спокойно може да кажем, че Хърватия вероятно вече трябва да запазват полета си към дома.

Снимка: Getty images

Колкото до Унгария, там активът на тима е 3 точки, с голова разлика от 2:5(-3).

Ясно е, че Хърватия е с по-слаби показатели от Унгария, което прави така, че маджарите трябва да се надяват да има още един отбор с по-слаби показатели от тях.

Това може да се случи още днес, ако Словения загуби от Англия.

Може да се случи при разхромна загуба на Австрия от Нидерландия, което обаче изглежда малко вероятно, може да се случи и при две тежки загуби на отборите от Група "Е".

Може и да се случи, ако Грузия или Чехия не спечелят мачовете си утре.

Ситуацията за Унгария изглежда добра, но все пак отборът ще трябва да изчака ден или два, за да знае дали ще продължи с европейското си участие.

Снимка: Getty images