Наказанието на Мишел Платини, който бе изхвърлен от футбола за корупция, е напълно заслужено. Това постанови Европейския съд по човешките права (ECHR), след като отхвърли жалбата на френската легенда.

Платини бе санкциониран с 8 години извън футбола, след което "присъдата" бе намалена на 4 г. и изтече през есента на 2019-а.

64-годишният бивш президент на УЕФА и трикратен носител на "Златната топка" не се отказва да търси справедливост или поне да изчисти името и реномето си. Платини продължава да твърди, че е невинен по обвиненията.

А те бяха, че е получил 2 милиона швейцарски франка с превод, одобрен от шефа на ФИФА Сеп Блатер. Според боса на световната централа, също санкциониран и изхвърлен от футбола преди 5 години, те са били "подарък".

Глобата, която дойде с наказанието, бе 60 000 швейцарски франка и Мишел се зарече още през 2015-а, че няма да я плати, докато не чуе решението на независимия Европейски съд. Сега то е факт и Платини трябва да преведе парите.

В решението от днес се казва:

"Съдът установи, че санкцията не е нито прекалена, нито несправедлива предвид позицията на господин Платини в спорта и неговата репутация, както и сериозността на нарушенията, в които той е уличен."

Така наказанието, наложено от Етическата комисия към ФИФА, вече е потвърдено от двете инстанции, които биха могли да го оборят - Платини загуби и обжалване пред Спортния Арбитражен съд в Лозана преди това в Европейския съд.

А ФИФА ще си иска и парите от опозорения бивш шеф на УЕФА - новият президент Джани Инфантино обяви преди месеци, че след като мине и последния апел - този, който бе отхвърлен днес, организацията ще си търси двата милиона франка, преведени на Платини със съгласието на Блатер.