Фенове на Левски влязоха в близо десетминутен бой в центъра на Братислава, след като бяха атакувани от ултраси на полския Краковия и холандския Аякс.

Двете побратимени хулигански фракции на поляци и холандци се похвалиха в профили в социалните мрежи, че са заедно за мача срещу Дунайска Стреда (Словакия) в четвъртък от Лига Европа.

Левскарите, според непотвърдени информации от профилите на хулиганите от Полша и Холандия - преобладаващо от фракцията "София Запад", нощуват в Братислава преди в четвъртък да подкрепят "сините" срещу Ружомберок в първия кръг от същия турнир.

Двете групи са се сбили в улица "Вентуршка" в центъра на Братислава, като са пострадали сериозно две заведения.

Снимка: Pravda.sk

Боят е включил столове, маси, бутилки... Видеа вече се разпространяват в социалните мрежи, а словашки сайтове пишеха още в сряда вечер, че има над 20 арестувани. Не е ясно от каква националност.

Министерството на външните работи на България с кратко съобщение от часовете след полунощ внесе още малко яснота:

"Малко след 21 часа местно време на една от централните улици в центъра на словашката столица Братислава, където има много заведения, се е стигнало до сблъсъци между футболни запалянковци от България, Полша и Нидерландия. Нанесени са материални щети на заведенията и има ранени. Полицията е арестувала около 80 души. Българското посолство е в контакт с местните служби на реда за уточняване колко от нашите сънародници са задържани и дали има ранени."

 

Рано тази сутрин около 30 от задържаните са освободени, но отново няма информация колко от тях са българи.

В град Ружомберок от дни се притесняват за сигурността и нормалното протичане на мача, като заведения и магазини затвориха покрай идването на левскарите, за да не бъдат атакувани.

Оказа се, че стотици българи изкараха мирна вечер там, където в четвъртък е мачът, и опасенията бяха напразни.

Но боят настана в Братислава, на около 230 км от града на двубоя, където футболното хулиганство стигна на международно ниво с поляци и холандци.

Снимка: Pravda.sk