Най-голямото дерби в английския футбол може да се играе пред нетипично малък брой зрители на полупразния "Олд Трафорд" след 12 дни, когато Манчестър Юнайтед трябва да приеме Ливърпул.

Сблъсъкът е в понеделник, 22 август, в третия кръг на сезона от Висшата лига. Но привържениците на "червените дяволи" искат да покажат, че е крайно време за промяна на върха в клуба им, и организират поредния голям протест срещу собствениците от фамилия Глейзър.

Кампанията #EmptyOldTrafford вече набира сериозна популярност в социалните мрежи. Лидери от онлайн влогове, познати платформи за обсъждане на проблемите около Юнайтед и просто популярни фенове тръбят, че няма друг начин, освен да се покаже на американските бизнесмени, че не са желани, в най-важния мач. Той ще бъде гледан от световна аудитория, достигаща прогнозно 400 милиона зрители.

Всъщност, Глейзърови явно и от това няма да разберат, ако трябва да се превърнем в пророци. Те вече имат опита от отложен мач заради протест на феновете, и то - точно срещу Ливърпул, през май 2021-ва. Тогава феновете нахлуха на терена час преди срещата, стигнаха до съблекалните, до ложите и т.н. Полицията не разреши да има двубой.

Протестите срещу управлението на фамилията продължават вече много години, а то е начело на клуба от 17 години. Първите от тях бяха успешни, след като отборът, воден от мениджъра сър Алекс Фъргюсън, продължаваше линията на печелене на трофеи в английския и европейския футбол.

И тогава протести имаше, но не ставаха масови най-вече, защото сър Алекс винаги заставаше като буфер между публика и собственици, с огромния си авторитет и за това в клуба да има единение.

След неговото оттегляне през 2013-а обаче и успехите поизчезнаха на терена, а фенското недоволство стана масово и бурно. "Жълто-зелените" шалчета по трибуните са често явление, а те символизират искането за "свобода от Глейзър", препращайки към първите традиционни цветове на Юнайтед.

С интерес се чака реакция от клуба на призивите и сега, защото протест по време на супер дербито може да има огромен ефект върху репутацията на Юнайтед. А и не се знае дали полицията ще разреши изобщо да има мач в понеделник, в късната и тъмна част на деня, ако край стадиона има 5-10 хиляди запалянковци, да речем.