ФИФА и УЕФА са изразили опасенията си и дори "тревога" от случващото се в българския футбол с писма до БФС и спортния министър Радостин Василев.

Двете централи искат пояснения за случващото се, след като бяха сезирани за "алтернативния конгрес", организиран от кандидата за президент - а според него вече и действащ такъв - Димитър Бербатов.

"ФИФА и УЕФА са изключително разтревожени от ситуацията в Българския футболен съюз след срещата на група клубове на 18 март 2022 г., организирана въпреки решението на Изпълнителния комитет на БФС да отложи предварително планираното за същата дата Общо събрание, заради очакваното решение на Софийски градски съд по искането за провеждане на Извънреден конгрес на този ден.

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз, председателстван от г-н Борислав Михайлов, бе избран с четиригодишен мандат на Извънредното Общо събрание на 12 октомври 2021 г., свикано с решение на Софийски градски съд, и проведено в присъствието на представители на ФИФА и УЕФА. Напълно наясно сме, че решенията на този конгрес понастоящем са обект на съдебни процеси.

Моля да имате предвид, че възнамеряваме да отправим въпроси към Министерството на младежта и спорта на България и Ви копираме в кореспонденцията.

Междувременно ще бъдем благодарни да ни информирате за всяко развитие в ситуацията.", пише в писмото, което е подписано от Жан-Мари Кени, главен директор на отдела "Членуващи асоциации" на ФИФА, и Зоран Лакович, директор "Национални асоциации" на УЕФА.

Въпросното обръщение към спортния министър Радостин Василев също бе публикувано на сайта на Българския футболен съюз:

"Предвид предполагаемото Ви присъствие като наблюдател на срещата, проведена на 18 март, бихме желали да изясните позицията на българските държавни власти по създадения казус във възможно най-кратки срокове.

Надяваме се, че проблемът ще бъде решен в пълно съответствие с Устава на БФС и предвид задълженията на БФС като член на ФИФА и УЕФА".

Припомняме, че преди няколко дни бившата деветка на Манчестър Юнайтед и българския национален отбор организира форум в НДК, след като БФС отмени планирания изборен конгрес. На това събитие 76 клуба гласуваха "за" Бербатов да е новият президент на централата, но - очаквано - настоящото ръководство не признава провеждането и резултатите от този "конгрес".

Същевременно възниква и нов казус, по-скоро куриозен. На 31 март в Доха, Катар, има конгрес на ФИФА и за него в петък ще пътува Борислав Михайлов. От щаба на Бербатов са отправили запитване за евентуална покана и към претендента, който сочи себе си за легитимен президент на БФС.

Това би било уникален и челен опит в историята - да пратим не един, а двама шефове на футбола на един и същ конгрес на ФИФА... Едва ли друга национална федерация го е правила в историята.