ФИФА е свела избора си за финала на Мондиал 2018 до четирима съдии. Според авторитетното издание от Италия "Гадзета дело спорт", фаворитът е точно от тази страна - Джанлука Роки, който бе арбитър на Бразилия - Мексико (2:0) в осминафиналите.

Липсата на "скуадра адзура" на Световното първенство изобщо е плюс за Роки. Той минава и за рефер с отлична репутация пред ФИФА, което прави изненадваща липсата му сред нарядите за четвъртфиналите.

Другите три имена са:

Милорад Мажич (Сърбия), който ще ръководи днес Бразилия - Белгия, а и се справи с финала в Шампионската лига между "Реал" и "Ливърпул" (3:1) през месец май.

Нестор Питана (Аржентина), ръководил безупречно дотук два мача на Мондиала, а сега получил наряд за Уругвай - Франция днес. Негов минус би било евентуално класиране на Бразилия за финала, тогава шефовете на ФИФА може да решат, че е твърде сурово за селесао мачът да бъде свирен от аржентинец...

Бьорн Кайперс (Холандия), който ще свири Англия - Швеция утре, а и неговата страна изобщо не е на първенството. Шансовете му изобщо не са за подценяване, след като се справи с Русия - Испания (въпреки широкото мнение, че не даде дузпа за испанците в края на продълженията) и получи висока оценка от ФИФА.

През този век в три от четири финала на Мондиали съдиите са били европейци.

През 2002 г. Пиерлуиджи Колина (Италия) свири Бразилия - Германия (2:0), четири години по-късно аржентинецът Ектор Елисондо ръководи Италия - Франция (1:1 и победа с дузпи за "адзурите"). През 2010-а Испания - Холандия (1:0) мина под свирката на англичанина Хауърд Уеб, а преди 4 г. Никола Рицоли (пак италианец) свири Аржентина - Германия (0:1).