ФИФА официално представи логото за Мондиал 2026. За първи път в историята домакини на надпреварата ще са 3 държави - САЩ, Мексико и Канада, а от организацията нарушиха собствените си правила.

Досега при изработката на логата за всички световни първенства беше забранено да се ползва изображение на световната купа. За предстоящата надпревара обаче логото се състои от цифрите 2 и 6, върху които е поставен мечтаният трофей. Причината е, че няма как да се използват цветовете на всички държави домакини, а идеята на турнира е да обединява.

"Ние сме обединени като едно цяло, за да приветстваме света и да осигурим най-голямото, най-доброто и най-всеобхватното Световно първенство по футбол в историята", обясни президентът на ФИФА Джани Инфантино, който бе съпроводен на сцената от легенди като Роналдо и Юри Джоркаеф.

И още една новост - всеки от 16-те града домакин ще има свой собствен уникален брандинг за надпреварата, като изображенията ще бъдат в различни стилове и цветове.

При представянето Инфантино отговори на множество въпроси около организацията, като призна, че все още не е ясно в кой град ще се проведе финалът. Фаворит обаче остава Лос Анджелис, който прие и битката за трофея на Мондиала в САЩ "94.

Босът на ФИФА призна също, че огромните разстояние са проблем и затова ще се организират няколко хъба, в които отборите от различните групи да играят мачовете си, за да не се налага да пътуват хиляди километри. Още повече, че за първи път в историята световното ще се проведе не с 32, а с 48 тима.

"Предизвикателствата ще бъдат свързани с цялата логистика. Това е един континент - три държави, и то не три малки държави - три големи държави. Разстоянията, часовите зони, климатичните разлики също - надморска височина в Мексико, морско равнище в други части. Така че за нас е важно да създадем подходяща среда за отборите и феновете, за да бъдат поставени във възможно най-добрите условия.

Което означава да не се налага да пътуваме твърде много, особено в началото. Така че ще създадем някои клъстери, в които отборите ще бъдат базирани в зависимост от жребия и след това ще играят мачовете си в този конкретен клъстер.

Едно от предимствата на Световно първенство в Катар беше, че един играч, един час след мача, беше в леглото си. През 2026 ще има известно пътуване, но ние ще го координираме и ще се уверим, че ще бъдат осигурени възможно най-добрите условия за отборите", каза още Инфантино.