Саудитска Арабия няма да се откаже от голямата си мечта, а именно да посрещне Световното първенство по футбол, по подобие на доста по-малкия си съсед Катар.

Саудитската кандидатура бе за първенството през 2030-а, като страната вложи немалък ресурс по пътя към целта, а мнозина предполагаха, че е възможно нов избор на домакин от арабския свят и нова порция скандали.

Но ФИФА се спря на Испания, Португалия и Мароко, които ще изнесат по-голямата част от Мондиала, който обаче в чест на вековния си юбилей ще стартира в Южна Америка.

Саудтиска Арабия не фигурира в целия сложен пъзел, което неминеумо е довело до разочарование сред силните хора в страната, но решението на ФИФА по никакъв начин не означава край на мечтата.

Само часове, след като ФИФА обяви домакинстовто на Мондиал 2030, Саудитска Арабия официално обяви, че иска първенството четири години по-късно - през 2034-а, като страната е готова да предложи невиждана до този път кандидатура.

Не е ясно какво точно представлява невижданата до този момент кандидатура, но предвид неограничения финансов ресурс и саудитските амбиции, сме склонни да вярваме, че действително може да има невиждана до този момент кандидатура.

Към официалното обявяване, спортният министър на страната - Принц Абдулазис бин Турки Ал Файсал добави, че мечтата на Саудитска Арабия е да се превърне в глобален центъра на спорта, а това минава през посрещането на Световно първенство по футбол.

По непотвърдена информация, в преговорите за Мондиал 2030, саудитците са били готови на отстъпки, като например да поделят домакинството с Египет и Гърция или Турция, но в кандидатурата за 2034-а подобно нещо няма да бъде коментирано.

Разбира се, разрастването на саудитското футболно първенство и привличането на куп звезди начело с Кристиано Роналдо и Неймар е част от цялата кампания, като вероятно е само първата крачка от мащабния план на саудитците.