ФИФА обяви решението си за Мондиал 2030 и изуми света. Отново.

В последните 20 години споровете около това къде са първенствата на планетата, кога са, при какви условия и с какви компромиси (а и срещу какви суми с много нули) просто не искат да си отидат от основните теми.

В Южна Африка проблемите бяха десетки - логистични, с времето (нулеви температури) и стадионите. Но поне - световното си беше през лятото и на сравнително малко пространство.

В Бразилия имаше кошмарни предизвикателства като влагата в Манаус, недовършеният "Маракана" и т.н., около Мондиала в Русия се надигнаха какви ли не политически теми, а този в Катар през 2022-ра надмина всичко. Зимно първенство, прекъснало артерията на футболния сезон, какъвто го познаваме от повече от век.

Точно един век ще е минал от първото световно първенство, когато през 2030-а дойде време за Мондиал, който отсега е полемичен.

ФИФА определи домакините - те не са просто няколко страни. Това са шест държави, пръснати на три континента!

Испания и Португалия ще са европейската база.

Мароко е африканската, а Уругвай, Аржентина и Парагвай са домакини в Южна Америка.

Това си е шок, независимо, че решенията на световната футболна централа, поне както си мислехме, трудно вече могат да ни изненадат.

Детайлите

Мондиал 2030 ще е първият с презокеански полети за отборите. Няма как да се мине без такива. Да, Южна Америка, Северна Африка и най-югозападните точки на Европа не са чак отдалечени като България и Нова Зеландия, да речем. Но пак - презокеански полети, адаптация, сериозна часова разлика... Такива изпитания досега отборите не са срещали на футболен Мондиал.

Откриването ще е в Монтевидео, на култовия стадион "Сентенарио" (на основната снимка горе). Това вече е твърдо решено.

Там през 1930-а е почти цялото първо световно първенство, включително финалът, спечелен от Уругвай с 4:2 срещу Аржентина. ФИФА нямаше как да откаже там да тръгне Вековният Мондиал, въпреки че се запъва да даде на уругвайците финала. Това е друга тема, но - по ред.

За втори път ще гледаме 48 отбора на турнира. Експериментът ще дебютира през 2026-а, а за 2030-а е наредено да остане в сила. А и как да е иначе, при условие, че цели 6 отбора вече са получили квота! Да, такова нещо досега не се е случвало - имаме шест отбора, които няма да играят квалификации. Това са шестте държави, които съдомакинстват на Мондиала.

Стадион "Ел Монументал" в Буенос Айрес, дом на Ривер Плейт

Снимка: Getty Images

Първоначално идеята на ФИФА, още от времето на Сеп Блатер като шеф на централата, бе Мондиал 2030 да е изцяло в Уругвай или, в най-лошия случай - в съдомакинство с Парагвай. И така да бъдат почетени корените на играта и на световните първенства. Но след 2015-а много неща се промениха.

Европа не е била склонна да допусне две поредни първенства да са в Америка, след като това през 2026-а ще е в Щатите, Канада и Мексико. Това е първата информация, около която се спекулира.

Втората е, че променените идеи за формата и неговото увеличаване до 48 отбора, правят невъзможно провеждането на турнира в Уругвай и Парагвай. Няма ресурс за това, няма достатъчно стадиони и условия. И така се е стигнало до варианта шест държави от три континента.

Според някои експерти, ФИФА ще нареди програмата така, че само първите мачове да са в Южна Америка (от три до шест), след което първенството да се измести изцяло в Испания, Португалия и Мароко. Основната причина е, че времето е коренно различно в този период (юни-юли), като в Южна Америка температурите са 9-14 градуса средно, а в Лисабон, Мадрид и Маракеш - 28-30. И ако ти се налага да пътуваш между мачовете, се бориш не само с часова разлика и дълъг полет, а и с такава амплитуда...

Вероятно само в първата седмица ще има мачове в Уругвай, Парагвай и Аржентина. След това турнирът идва по-близо до нас - Европа и Северна Африка. Но има един проблем.

ФИФА не е обявила още мястото на финала. Това не е ненормално, тъй като дори за 2026-а не се знае арената на мача за световната титла. Там претенции имат "Ацтека" в Мексико Сити, както и няколко супермодерни стадиона в Щатите.

"Сантяго Бернабеу" изглежда удивително след реконструкцията

Снимка: Getty Images

За 2030-а номинациите са пет:

- "Сентанарио" (Монтевидео), където ще е откриването.

- "Ел Монументал" (Буенос Айрес), реновираният стадион на Ривер Плейт.

- "Сантяго Бернабеу" (Мадрид) - новият, изцяло променен и изключително модеред дом на Реал.

- "Ещадио да Луш" (Лисабон) - домът на Бенфика в португалската столица.

- "Гранд Стад" (Казабланка) - 92-хилядното бижу в Мароко.

Индикациите са, че ФИФА не желае да "връща" за най-важния мач първенството в Южна Америка по горепосочените причини. А вероятно и по други... Но "Бернабеу", "Луш", а дори и арената в Казабланка изглеждат много примамливи варианти.

Португалия никога не е приемала световно първенство, но домът на Бенфика е виждал какви ли не мачове - финал на Евро 2004, няколко в Шампионската лига само този век и т.н. За новото бижу на Реал думите са излишни, а и там вече се е играл финал на световно първенство (1982 г.).

А Мароко... това би било екзотично, но и в унисон с постоянния стремеж ФИФА да показва на света как търси разширяване на футболната карта до всяка точка на планетата. Проблемът? Досетихте се - "Гранд Стад" в Казабланка ще е бижу наистина, но... когато бъде построен. Засега е само проект и трябва да се появи в реалния свят до 5 години.

Изобщо - пореден Мондиал, около който въпросите са повече от отговорите.

"Ещадио да Луш" в Лисабон, където играе Бенфика

Снимка: Getty Images