ФИФА плаща пълната издръжка на Диего Марадона в Русия, гръмнаха вестниците в Англия и Аржентина. Оказва се, че присъствието на легендарния играч от миналото по стадионите на Световното първенство е част от стратегията на Джани Инфантино, шеф на централата.

Бюджетът само за Диего е около 10 000 долара за всеки негов ден (и на антуража му от приятели и един охранител) в Русия. В тях се включват нощувки в скъпи хотели, места в чартърни полети между градовете, както и "дневни".

Това е т.нар. "концепция за легендите" на ФИФА - осигуряване на пълни удобства на велики играчи от миналото, за да са на големите събития. Тяхното появяване там би следвало да е пример, а и да хвърля мост към славната история на футбола.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Е, на Инфантино не му се получи точно така с Марадона, който иззе първите места в заглавията с лудите си изяви на мача Аржентина - Нигерия (2:1). Във видимо неадекватно състояние, Диего показваше средни пръсти, танцуваше, пееше и поспа по време на двубоя. А после едва бе изнесен от ложите.

Марадона дълго играеше ролята на бунтар №1 срещу ФИФА, като не спираше да оплюва Сеп Блатер и ръководството на организацията за корупция. Сега обаче явно е част от нова "стратегия", като изобщо не изглежда да е недоволен от случващото се.

Преди 7 месеца Диего изненада света като се съгласи да участва в тегленето на жребия за Мондиала. Изглежда от тогава отношенията му с Инфантино и ФИФА са сериозно подобрени.