Полякът Шимон Марчиняк ще ръководи финала на Световното първенство по футбол между Аржентина и Франция.

41-годишен полицай от град Плоцк, в последните години е сред основните рефери на УЕФА. Сега той получи честта да ръководи мач №1 във футбола.

Марчиняк не е изненадващо решение, защото бе основният фаворит в последните дни, а сега ФИФА официализира решението.

Любопитно, че Марчиняк ръководи по един мач на Мондиала и за двата финалиста. Той бе начело на мача от груповата фаза между Франция и Дания, който "петлите" спечелиха с 2:1, както и на осминафинала между Аржетнина и Австралия, спечелен от Меси и компания също с 2:1.

Друг любопитен факт е, че неговата Полша игра и срещу двата финалиста в два поредни мача. В последния двубой от групите, поляците паднаха с 0:2 от Аржентина, за да отидат на осминафинал срещу Франция, където отпаднаха след 1:3.

Марчиняк ще е първият поляк, който получава тази чест, като до момента съдии от 13 държави са ръководили изиминалите 21 финални мача на Световни първенства.

Водач по този показател е Англия с четирима рефери на финал, Италия има трима, а Бразилия, Аржентина и Франция по двама. Марчиняк нарежда Полша до Белгия, Германия, Швеция, Швейцария, СССР, Мексико, Унгария и Мароко.

Снимка: Getty Images