Световната федерация по футбол (ФИФА) предупреди Тунис, че участието им на Мондиала в Катар, който започва другия месец, е под сериозна угроза заради намеса на правителството в делата на федерацията.

Тунизийците, един от най-стабилните отбори в Африка, се класираха за шесто Световно първенство. Лъвовете от Картаген, както е прякорът на отбора, е в група D на турнира заедно с Франция, Австралия и Дания. Те започват именно срещу датчаните на 22-и ноември.

ФИФА изпрати писмо до Tунизийската федерация (ТФФ), в което изразява опасенията си от намеса, след министърът на младежта и спорта Камел Дегиш заплаши да разпусне някои от структурите на на федерацията, което е в комбинация с други неотдавнашни коментари, раздразнили световната централа. От ФИФА потвърдиха за същността на писмото, но отказаха по-нататъшен коментар, предава БТА.

Писмото е подписано от Кени Жан-Мари, директор на асоциациите-членки на ФИФА, до генералния секретар на TФФ Вайди Ауади и в него се напомня на асоциацията за нейното задължение да действа независимо и да избягва неправомерно влияние от трети страни.

"Всяко неспазване на тези задължения може да доведе до налагане на наказания съгласно законите на ФИФА, включително спиране на съответната асоциация", се казва в съобщението. Подчертава се, че по-малко от месец остава до началото на най-голямото спортно събитие.