ФИФА започна разследване срещу Аржентина и Нидерландия след вълнуващия, но и доста нервен четвъртфинал, който двата тима изиграха.

Те превърнаха срещата си в истинска класика, в която имаше от всичко. Но нервите, обидите и не особено спортсменските реакции на някои играчи не са се харесали на ФИФА.

Именно заради това световната футболна централа започна разследване около мача, завършил с 18 жълти картона. Разследването е по член 12 от правилника, който се отнася за поведението на футболистите и официалните лица, както и по член 16, който е за реда и сигурността на футболните мачове.

И докато Нидерландия вече отпадна от турнира и въможните санкции едва ли биха имали каквото и да е значение за "лалетата", то в лагера на Аржентина ситуацията изобщо не е такава.

Медиите в страната шокираха всички фенове с това, че разследването се води срещу трима играчи на "гаучосите", един от които е Лионел Меси.

Причината е, че Меси се израдва пред скамейката на Луис ван Гаал, а след мача открито разкритикува рефера и обиди противникови играчи.

Обект на разследване е и големият герой от драматичния мач - Емилиано Мартинес. Вратарят, който бе блестящ при дузпите, бе уловен от камерите как отправя брутални псувни към играчите на опонента.

Грозният език от негова страна може също да му донесе наказание.

Притеснението в Аржентина е, че Дисциплинарната комисия на ФИФА може да накаце Меси и Мартинес с пропускане на полуфинала срещу Хърватия.

На този етап подобни индикации няма, но до окончателното приключване на разследването, всеки аржентински фен ще бъде притеснен от най-лошия възможен сценарий за отбора му.

Снимка: Getty Images