Фланелката, с която Диего Армандо Марадона вкара най-прочутия и най-скандален гол в историята на футбола, ще бъде продадена за най-малко 4 милиона лири.

Екипът на Аржентина с номер 10, който носеше покойната легенда по време на четвъртфинала срещу Англия от Мондиал 1986, днес изненадващо бе обявен като един от артикулите за онлайн аукцион на компанията "Sotheby"s", въпреки че от година и половина е дарен на Националния футболен музей на Великобритания.

На онова световно първенство Диего вкара с ръка на англичаните, но голът сензационно бе признат и се оказа с решаващо значение за победата с 2:1 на аржентинците. Впоследствие те спечелиха и купата.

"Божията ръка", както го нарече сам Марадона. Ръката на един измамник, както са категорични британците и всички, които обичат честната игра във футбола.

Цели 34 години фланелката бе собственост на Стийв Ходж.

Английският полузащитник от онзи отбор пазеше персонално Марадона в мача и си размени екипа с него след края, независимо, че това не бе особено радушно прието от съотборниците му. Ходж се кълнеше, че няма да продаде екипа дори за 10 милиона.

И не го направи - той го дари на Националния футболен музей на страната в Манчестър, след като аржентинецът си отиде от света през декември 2020 г.

"Това е културно наследство - каза тогава Ходж. - Тази фланелка е повече от футболен екип, свързана е с уникален момент и за аржентинския, и за английския футбол. А и за световния. Мястото е в музея, не у дома на закачалката."

Не е ясно кой е взел решението за аукциона, но началната цена е 4 милиона лири, обявиха от "Sotheby"s". На 20 април започна онлайн наддаването, което ще продължи до 4 май.

Не е изключено цената да стигне именно 10 милиона, както спомена преди години самият притежател на футболната реликва - Ходж.