Франция пламна в празненства след успеха над Белгия с 1:0, пратил "петлите" на финал на Мондиал 2018.

Кадрите от Санкт Петербург вървяха на огромни екрани в цялата страна, а площадите бяха заляти от хора, които гледаха заедно полуфинала.

ВИЖТЕ БОГАТАТА ГАЛЕРИЯ С ФОТОСИ ОТ ПРАЗНЕНСТВАТА.

Традиционно, столицата Париж бе огряна от факли, а тълпата вероятно е минала милион по "Шанз-Елизе" и около Триумфалната арка, където бе епицентърът на купона.

Но около полунощ нещата тръгнаха в позната посока.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Еуфорията и позитивните емоции се поуспокоиха, клаксоните позамлъкнаха, а на преден план излязоха ултраси, както и групи подпийнали младежи.

Атаките към полицията започнаха с хвърляне на предмети и факли по униформените, а после и с опити да бъдат изтласкани с металните ограждения наоколо.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Безредиците продължиха с трупане на предмети и дори едно канапе, появило се незнайно откъде, на улицата пред полицаите - нещо като барикади срещу тяхната контраатака.

Към 1 ч след полунощ полицията разпръзна окончателно всички и евакуира района, давайки възможност той да бъде почистен през нощта.

Тази сутрин там бяха парадните демонстрации за Деня на Бастилията, в които се включиха елитни части от френската и японската армия.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

В Ница нещата също ескалираха от екзалтирани и еуфорични френски фенове към уплашени и ранени.

Градът, който още не е изживял травмата от тероризма, събра над 80 000 пред огромни екрани по крайбрежните си улици.

Снимка: AP/БТА

Но след края на мача самоделни бомбички гръмнаха сред морето от хора пред едно заведение, а реакцията на паника предизвика падания, стъпкани хора в хаоса и 27 ранени.

За щастие - нито един с опасност за живота.