"Трябва да има любов, а не омраза. Аз не съм политик и няма да взимам отношение по темата. Футболът е най-великата игра. Спорт, който радва много хора. Ние гледаме на футбола единствено само като игра", каза националният селекционер Ясен Петров вчера.

Изказване, което един национален селекционер трябва да направи в подобен момент, разбира се. Но всички знаем, че тази вечер в Разград политиката няма да остане встрани от футбола. Причината е, че от 19 часа България се изправя срещу Северна Македония в първи мач от турнира Лига на нациите. Двубоят може да наблюдавате по БНТ 1.

Това е първият официален футболен двубой между двете страни, а по ирония на съдбата той идва в най-обтегнатия като отношения период помежду им от независимостта на Северна Македония през 1991-ва.

Именно заради момента, в който трябва да се изиграе футболният двубой, просто няма как да го разграничим от политиката. А крайният му резултат ще предизвика множество коментари и реакции именно в този спектър, освен в спортно-техническия. Всички добре знаем причините. Нарушаването на договора за добросъседство, езикът на омразата и антибългарската пропаганда на югозапад от границита, която е причина и за нашето вето по пътя на Северна Македония.

Острият език на политиците нажежи допълнително обстановката около мача, най-вече от северномакедонската страна, където изживяват най-славните си футболни времена. Оттам се чуха и чисто провокативни мнения - нашите "избягали" далеч от границата, като преместили мача от София в Разград и т.н.

Снимка: Getty images

Този мач идва в първия момент, в който Северна Македония може да е фаворит срещу България на футбол. А това е факт.

Освен, че противникът ни бе част от Евро 2020, той също така направи и отлични световни квалификации, завърши на второ място в групата си след Германия, а в баражите успя да победи еврошампиона Италия. Все пак Португалия на Кристиано Роналдо спря северномакедонския полет, но еуфорията към този отбор сред хората не притихна. Резултатите са впечатляващи.

Именно заради това отвъд Гюргево чакат мача с много по-голямо нетърпение. Те са убедени, че победата ще е тяхна, а по-оптимистичните дори мечтаят за разгром.

И макар днес да е първият официален мач в историята между двете страни, то те са се срещали в общо седем контроли, в които България има четири победи, два успеха са на страната на югозападните съседи, а един двубой е приключил наравно. При резултат 0:0 завършва точно първият мач, който се играе през 1995-а в Струмица, но тогава и за двата отбора играят само свободните играчи от вътрешните първенства. България все още в ролята си на четвърта сила в света, е без суперзвездите си от чужбина.

За последно пък със северномакедонците играхме преди шест годни в Скопие, когато победихме с 2:0 тъкмо започващия се да се изгражда състав на Игор Ангелковски, по-голямата част от който ще видим и днес в Разград.

Снимка: Getty images

В нашия тим ситуацията като ентусиазъм сред хората, успехи на отбора и настроение около мача е на коренно противоположния полюс. Посредствени резултати в последната година (и поредна такава), до голяма степен безлична игра...  Фактори, които допълнително правят националния ни тим все по-незначителна част от ежедневието на спортния фен. За съжаление, неговата диета е тази на успехите, а ние на футбол като държавен отбор нямаме такива вече почти две десетилетия.

Встрани от нюансите и политиката, резултатът днес в Разград изобщо не е без значение от спортно-техническа гледна точка. Защото е важно да бъдем първи в тази група от Лигата на нациите, в която са още отборите на Грузия и Гибралтар. Победителят от това каре ще получи втори шанс да се класира на Евро 2024 чрез баражи, ако не успее да стори това през квалификациите. Именно по този начин северномакедонците успяха да се доберат до Европейското първенство миналото лято - чрез този турнир.

Поради тази причина днес мачът не е само за чест и слава, а е и директен сблъсък между двата фаворита за първото място. На този етап букмейкърите смятат Северна Македония за отбора с леко предимство, но днес Ясен Петров и момчетата му ще могат да оборят както критиците, така и хилядите хора, които тотално са изгубили каквато и да е вяра в тях.  

Разград тази вечер ще посрещне един футболен двубой, обвит в наметалото на политиката. Естествено, 90-те минути на терена няма да вдигнат ветото, няма да имат никакво отношение към политическите игри между двете страни. Но със сигурност ще е дерби, с което жребият и съдбата си направиха шега да пратят точно в този момент.

И отзвукът от резултата, какъвто и да е той, няма да стихне дълго.

Снимка: Bulphoto