Звездата на украинския футбол Олександър Зинченко, който играе за английския шампион Манчестър Сити, се превърна в основния посланик на Украйна в света на спорта, заедно с тенисистката Елина Свитолина.

Зинченко не спира да обръща внимание на случващото се в родината му в последната седмица, заел се е с редица каузи да подпомага хората у дома, и тези бягащи в търсене на безопасност.

Пред "BBC" Зинченко коментира ситуацията и сподели:

"Няма да забравя нощта на инвазията. Спях, а съпругата ми ме събуди, цялата обляна в сълзи. Показа ми видеата и снимките, бях в шок.

Чувството е дори по-ужасно от това, когато някой твой близък си отиде. Усещаш същата празнина, но този път не е замесен един човек, а милиони, цялата ти родина. Не мога да осъзная случващото се.

Девет дни на война, а аз не спирам да плача. Плача докато шофирам, плача докато тренирам, плача докато седя вкъщи.

Всичко е в главата ми. Представете си мястото, на което си роден и израсъл, на което са преминали най-хубавите ти детски години, сега да е просто бойно поле.

Моята дъщеря е единственото, което ме спря да се завърна и да се бия.

Горд съм да бъда украинец. Познавам съзнанието на сънародниците си, те няма да се предадат. Ще умрат, но няма да оставят родината в чужди ръце.

Осъзнавам ролята, която имам в момента, защото всеки уикенд съм пред погледите на целия свят. Ще вляза в ролята на посланик, който всеки уикенд да насочва погледите на света към Украйна, нека всички знаят какво се случва там", сподели Зинченко.