Реал и Байерн сътвориха огромна драма в полуфиналния реванш на Шампионската лига, но остана един особен вкус в устата на всеки неутрален. За феновете на баварците остана нещо съвсем друго, граничещо с отвращение. Защото те се чувстват онеправдани днес от решенията в двубоя, особено това в края, което се оказва откровен съдийски гаф.

И то такъв, който в други времена можеше да доведе дори до преиграване на мач. В наши дни няма да стане - това е равносилно на самопризнание на УЕФА за провала в системата, а тя не допуска такива неща. Там всичко е перфектно, лъскаво и изрядно.

Днес Кале Румениге, велик играч преди години, от много време и водещ фактор в управата на Байерн, нарече решението в последните секунди да се анулира гола на отбора за 2:2 с гръмкото "предателство". Не към Байерн, а към съвременния футбол и правилата, които ни карат да приемаме за нормални. Те, че не са такива, е ясно. Но поне тях да спазват ръководните фактори в УЕФА и ФИФА, нали те ги налагат!?

Ето какво се случи - обяснено детайлно, фрагментирано и според правилниците:

13-а минута на добавеното време. Топката е изритана към наказателното поле на Реал, където за нея скачат Менди от домакините и Мазрауи от гостите. Но докато топката е между главите им във въздуха, се чува сигнал. Засада.

Страничният арбитър Листкиевич вдига флага, още докато пасът лети във въздуха, на секундата. Още секунда по-късно главният Марчиняк надува свирката.

Още секунда минава, Мазрауи сваля към Томас Мюлер, той подава на Де Лихт - а той праща топката в мрежата, като вече не е ясно кой от защитниците активно пречи, кой е спрял заради сигнала...

Между момента на вдигнатия флаг и топката в мрежата на Реал са минали 3 или 4 секунди. Три и половина, да кажем.

Гол няма, гостите спорят и искат реферът да иде при монитора на ВАР, но Марчиняк изобщо няма такова намерение. Повторенията показват, че Листкиевич май се е объркал - засада при дългата топка няма. А това значи, че реално няма нарушение на правилата преди Де Лихт да реализира.

Но няма и намеса на ВАР. Играта продължава, подновена с непряк удар от домакините. И после идва последният сигнал.

Снимка: Getty Images

Гафът е огромен по две причини. Първата е, че инструкциите към реферите са ясно записани в промените в правилника, влезли в сила с налагане на системата ВАР:

"Ако се използва системата за видеоповторения, страничните съдии са съветвани да забавят максимално дълго сигнал с флага за засада, за да се уточни крайният изход от атаката, отделните фази и активните позиции в нея."

А тук флагът идва на секундата при положение, че ситуацията е изключително спорна. Листкиевич чел ли е инструкциите?

Колегата му от другата страна явно също не е. Защото 10 минути по-рано и той бързо вдигна флага за засада на Рюдигер, 2 секунди преди гола на Хоселу. Но ВАР се намеси и видя - няма такава при паса към Рюдигер, голът е редовен. И той бе признат - 2:1 за Реал.

Тук ситуацията е идентична, а Марчиняк не отиде да гледа на монитора. Защо?

Защото и той е сбъркал, надувайки свирката. Не го направи при гола на Реал, но го направи тук. А според новите нареждания, ВАР не може да се намеси в положение, в което събитията се разиграват при спряна игра, "мъртва топка", както искате го наречете. Със сигнала от свирката на поляка, тя е такава. И Де Лихт вкарва гол реално, който не е в игрова ситуация.

Тази промяна също е много спорна. Въведоха я преди 18 месеца заради една случка в Англия, когато играч не чу сигнала и вкара, а после се оказа, че е в редовна позиция. Голът бе признат, но пък протестираха съперниците, които се оплакаха, че са спряли да играят заради свирката. И ето - Листкиевич избърза с флага, Марчиняк наду на секундата и... гол, който вместо да бъде признат, изобщо не може да се разгледа от ВАР. Имаме две поредни човешки грешки, а после и системна такава.

УЕФА, разбира се, ще обясни. Тя винаги намира аргументи да извини своята система и своите рефери. Но когато се случи пред 370-милионна аудитория по целия свят, в последните секунди на такъв важен мач...

Аргументите им едва ли някой в Германия ще ги слуша. А и неутралните...

В ерата на съмнения във всичко и от всички, иди обяснявай после, че полякът се е объркал. Десет минути по-рано не се обърка да надуе свирката за засада на Рюдигер и голът се оказа възможен за преглед и - съответно - напълно редовен.  А после побърза да свири...

Теориите на конспирациите са готови, вече запалиха до точка на топене социалните мрежи.

И тук хората, които правят промените в съдийските правилници, както и наредбите за използване на ВАР, няма кого да обвиняват за тези теории.

Тази мина те си я поставиха под стола.

Снимка: Getty Images