Някогашният национал на България Георги Пеев говори по болна за него тема - войната в Украйна, където е играл с екипите на Динамо (Киев) и Днипро в продължение на шест сезона. Халфът има и 9 години в Амкар (Перм) в руското първенство, където се превърна в жива легенда.

На практика цялата кариера на Пеев след излизането му от нашето първенство през 2000-а година мина в двете държави, които сега са във военен конфликт. Пеев има и 54 мача за България, включително на Евро 2004. Ето какво каза бившият национал пред "Дарик":

"И в двете страни имам много приятели. Дълго време съм живял там... Това, което става, е изключително неприятно и жалко. Чувам се постоянно с украинските ми приятели. Бяха уплашени, че скоро няма да имат ток и интернетът ще спре. Сега, слава Богу, поне телефонна връзка имаме.

Докато играех в Русия често гледах новини и виждах, че Путин няколко пъти е провокиран от американска страна. Това е лично мое мнение. От това, което съм виждал, той избягва военни действия, но при положение, че имаше вариант да има база на НАТО на територията на Украйна, това означаваше, че Русия от всички страни ще бъде обградена от тези бази и няма да бъде равнопоставена на Щатите и Европа, но на САЩ най-вече. За мен лично цялата тази война е заради американците, но това си е мое мнение.

Страдат много от мирните жители на Украйна. Градовете наистина са разрушени. Голяма част от моите приятели са в подземия, паркинги, бункери и се крият от бомбардировките. Много се говори, че се разрушават сгради административни и жилищни сгради, но чух, че голяма част от украинската армия се крият и крият оръжията си и обстрелват руснаците от тези сгради.

Може да се погледне от двете страни. Жалкото е, че Украйна е по-слабата, макар че се защитава героично. Не само в Украйна страдат хората, страдат и руснаците. Голяма част от руското население също е против тази война.

Не мисля, че ще сме живи да видим да е зарастнала раната между руснаци и украинци. Защото омразата е изключително голяма - на украинците към Русия, особено заради това, което сега се случва. Дори към обикновените граждани, които нямат нищо общо с войната.

Имам доста познати футболисти, с които сме играли и ги виждам с оръжие и с призиви за останалите да вземат оръжие. Много е тежко. Не виждам как хора като нас спортисти, футболисти изобщо обикновени хора да се сражават с професионални войници и по-добра военна техника.

Дълги години наред според мен няма да се оправят. Особено в Украйна. Първата им работа ще е да си върнат домовете, защото са много разрушени градовете.

Дай Боже по-скоро да приключи тази война, но наистина да приключи, а не да има някакви такива локални военни действия, както беше в Донецката област. От години там си продължава войната."