Оставката на президента на Английската футболна асоциация продължава да е тема №1 на Острова.

Грег Кларк освободи поста, заради фразата "цветни играчи", която използва по време на изслушване пред парламентарна комисия, свързано с расистките нападки към цветнокожите футболисти.

Огромният обществен натиск след думите му, го накараха да се оттегли от поста, но много цветнокожи играчи на Острова изразиха опасение, че нищо няма да се промени с това.

Те се притесняват, че човекът, който наследи Кларк, ще бъде с абсолщтно същия начин на мислене, а промяна около проблема с расизма няма да има. Бранителят на Астън Вила и националния тим - Тайрън Мингс, вижда ключа към промяната в назначаването на повечер цветнокожи на управленски постове.

"Не казвам, че следващият президент на ФА трябва непременно да е черен. Искам обаче да видя еднаква възможност за кандидатите от всички раси и етноси.

Искам да виждам цветнокожи треньори и ръководители в отборите. Когато видим разнообразие на високо ниво, тохава ще можем да говорим за истинска промяна".

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Доста по-краен в мнението си бе бившият национал и защитник на Манчестър Сити - Джулиан Лескът.

"Не мисля, че 63-годишен бял мъж казва цветни играчи без да иска. Той е изпозлвал тази фраза непрестанно в ежедневието си.

И сега какво правим, ще дойде друг човек от неговото поколение и с неговия начин на мислене, нали?

Той ще продължи да бъде част от това нелепо шоу. Футболът ни ще продължи да бъде изпълнен с неравенство и расизъм".

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Бившият му съотборник Недъм Онуоха също се включи с коментар по темата:

"Чух какво каза Грег Кларк, почувствах се, сякаш се връщаме 20-30 години назад.

Вече няколко години не използваме такива фрази, а този човек на висок пост излиза и я изрича в парламента. Да не е еживял в някоя камера, изолиран от всичко случващо се".