Президентът на Английската футбола асоциация - Грег Кларк, подаде своята оставка.

Причината е в негово изказване пред парламентарната комисия за култура, медии и спорт, което предизвика сериозен скандал на Острова, а цялата футболна общественост го определи като неприемливо.

Докато обсъжда проблеми с обидите на расова основа спрямо играчите в социалните мрежи, Кларк си позволи да използва израза "цветни играчи" (coloured players).

В речта си той визираше цветнокожите играчи, но начинът му на изразяване бе приет за обиден спрямо тях.

Целият обществен натиск над Кларк го принуди да подаде своята оставка, като футболният ръководител поднесе своите извинения.

"Неприемливите ми думи в парламента са позор за нашата игра. За всички, които я практикуват, гледат като фенове, или управляват. Тази моя грешка ме принуди да взема това решение.

Наистина съм потересен от начина, по който обидих тези общности във футбола, които с моите колеги работихме толкова усърдно, да приспособим като неделима част от играта", заяви той.

Кларк също така бе критикуван заради други свои изказвания по време на това изслушване пред парламентарната комисия.

Той си навлече гнева и на азиатците, говорейки за пълния със източноазиатци IT отдел на федерацията, но липсата на футболисти от тази раса. Той ги нарече като хора с коренно различни интереси.

Кларк също така говори и за предполагаемите играчи с хомосексуална ориентация, които се прикриват заради страх от обиди. Говорейки за сексуалната им ориентация, той я нарече "избор". Това обиди ЛГБТ общността, които заявиха, че различната сексуална ориентация не е въпрос на избор.

Длъжността на Кларк Длъжността временно ще бъде изпълнявана от Питър Маккормик, а от ФА веднага стартират процедура по определянето на нов президент.