В неделя е големият финал на Мондиал 2022 - Аржентина срещу Франция, за определянето на 22-рия световен шампион по футбол. И най-важният мач в световния футбол за период от 8 години - между последното световно през 2018-а и следващото през 2026-а, предизвиква няколко интригуващи завръзки, още преди да е започнал.

Всички говорят и ще говорят за "М&М" - сблъсъкът на Меси и Мбапе. Но един друг ракурс не е по-малко интересен.

Това ще е финал №11 между отбори от Европа и Южна Америка в историята на световните първенства. Точно половината мачове за трофея от 22 издания на турнирите на планетата са противопоставяне на европейски срещу южноамерикански тим.

Любопитно, чак шестият Мондиал произвежда такъв финал.

Първите противопоставят съперници от един континент, като през 1930-а това е Уругвай - Аржентина (4:2), а през 1950-а мачът за титлата е Бразилия - Уругвай 1:2. Три пъти сблъсъкът за трофея е европейски:

1934 г. Италия - Чехословакия 2:1 с продължения

1938 г. Италия - Унгария 4:2

1954 г. ФРГ - Унгария 3:2.

Embed from Getty Images

През 1958-а в Стокхолм обаче идва блясъкът на Пеле и първото съперничество на двата най-футболни континенти. Бразилия бие Швеция с 5:2 на негов терен, с което печели първата си световна титла. Селесао блести насред Европа, а това не е нещо обичайно. Иначе казано - никога повече след това отбор от Южна Америка не печели на Стария континент.

Четири години по-късно в Чили пак бразилците са шампиони с победа над Чехословакия с 3:1 на финала. Още един сблъсък на двете най-футболни територии. През 1966-а Англия и ФРГ решават трофея (4:2), за да дойде третият сблъсък - Бразилия - Италия през 1970-а в Мексико, където отново златистите триумфират, този път с 4:1.

ФРГ е шампион през 1974-а след европейски финал с Нидерландия (2:1), която пък четири години по-късно докосва славата в Буенос Айрес, но губи с продължения от Аржентина - 1:3. Това е битка №4 на континентите.

Испания 1982 вижда финал на европейци, в който Италия побеждава Западна Германия с 3:1.

Embed from Getty Images

Следват сблъсъци №5 и №6 от противоборството. През 1986-а на "Ацтека" в Мексико аржентинците повалят ФРГ с 3:2, но четири години по-късно в Рим обединената вече Германия бие с 1:0 на финала същата Аржентина на Марадона.

Бразилия надвива Италия едва с дузпи през 1994-а, а четири години по-късно отново е на финал и губи с 0:3 от Франция. Селесао си върна короната пак срещу европейци - 2:0 над Бундестима през 2002-ра.

Десетият междуконтинентален сблъсък беше на "Маракана" в Бразилия през 2014-а, когато пак Германия би Аржентина с 1:0. Преди това видяхме европейските финали Италия - Франция (победа на адзурите с дузпи) и Испания - Нидерландия (1:0), а последната битка за малката златна купичка бе преди 4 години, пак на тимове от Европа - Франция срещу Хърватия (4:2).

Равносметката:

10 финала между Европа и Южна Америка. Победите на Стария континент са 3, а тези на съперници от другата страна на Океана - 7. Бразилия записва и петте си успеха над европейци на финали (и едно поражение), Аржентина има два, но и губи два финала. Това ще е шесто участие общо на "албиселесте" в мача за трофея.

Франция пък за четвърти път е на финал, като само веднъж се изправи срещу южноамериканци в предишните три случая. Спечели - 3:0 над Бразилия през 1998 г. Другите финали бяха с Италия (загуба) и Хърватия (победа).

Титлите на континентите до момента са 12-9 за Европа срещу Южна Америка. Шампион от друга територия досега Мондиалите не са виждали.

Снимка: Getty Images