В ЦСКА започват сериозни промени на всички нива. Това обеща мажоритарният собственик на клуба Гриша Ганчев, който спази обещанието си и отговори на въпроси от фенове.

В над 40-минутно интервю той засегна множество наболели теми за феновете и се закани, че ще вкара ред и дисциплина в клуба.

Отрече да е продал финала срещу "Левски" за Купата на България, изсипа нова порция обвинения към Стойчо Младенов, призна за грешка, че е вземал съвети от фенове, обсипа със суперлативи Стойчо Стоилов, обвини предишните управляващи в рекет и за пореден път обеща, че по проекта за нов стадион на ЦСКА се работи.

Ето всичко най-интересно от думите на Ганчев пред официалния сайт на клуба:

За грешките

Допуснах много грешки. Мисля обаче, че е поправимо. Но най-голямата беше, че се доверих изцяло на ръководни фактори в държавата заради стадиона. Те са професионални лъжци и е нормално, че останах с пръст в устата. Но има хоризонт някакъв сега.

Отчитам го като грешка, че не се работи в комуникацията с феновете. Но ще взема много сериозни мерки и ще се види разликата съвсем скоро.

Клубът няма условия, за да има модерен фенмагазин, както е в белите държави. Отчитаме, че перо маркетинг беше занемарено.

За треньорските смени

В последните 5 години съжалявам само за смяната на Стамен Белчев и на Нестор Ел Маестро. Пак да угодим на група от хора. Но си мисля, че повече няма да се повторят тези работи. Трябва да се знае едно - когато станеш треньор на ЦСКА, работатата ти е с играчите. А не по цял ден на телефона, срещи с привърженици, с журналисти. И все проблемът е, че тези, които дават парите, те са големите боклуци.

Моя грешка е, че не съм уцелил на треньор, но рано или късно - ще уцеля. И много ме дразнят някои треньори. Защото сядаме, говорим, подписваме договори, минават 1-2 месеца, бият по няколко мача и се почва... К'во значи бе? Ти си сужител в клуба. На него му е обяснена политиката, но само и само да се добере до договора...

Снимка: Bulphoto

И друго има - кой треньор, освен Белчев и Ел Маестро, произведе играч? Щото не сме Реал или Ливърпул да вземаме готови играчи, а да произвеждаме. А и кой ще дойде в тази джунгла. Затова и треньрите вземат такива големи пари.

По една или друга причина - изредихме всички големи табели на ЦСКА за треньор. Няма как един треньор да ми казва "Ти ми дай парите, а аз ще се оправям. Ма как така? Аз и моят съдружник Инджов сме имали акъла да ги изкараме тези пари, да ги вложим в клуба и някой, който е учил само събиране в училище, да ги харчи. Няма как да стане!

И той да говори, че нищо не било съгласувано с него по селекцията - пратете му много здраве от мен. На всеки треньор сме му казвали - този и този са опции за привличане, избери си един от тях, те са ни по джоба. Отделен е въпросът, че не пускаме никой да си натопи човката, това няма да стане! Това са пари на клуба.

За Стойчо Стоилов

Стойчо Стоилов не работи в клуба от една година. На него големият му проблем е, че е много честен човек, безкрайно коректен, учил и не влиза в комбинации. Той не е корумпиран. Аз му имам доверие, защото има набито око за играчи. Разбирам защо ги дразни. Опорката, че той се меша в работата на треньорите, нека те да кажат публично на кой се е мешал и с какво. Много сложно е за обяснение. Кепенците са паднали, отчитам грешките, че не работихме за хората, които обичат клуба истински, а не само заради това, че трябва да се възползват от парите на клуба.

За Стойчо Младенов

Стойчо Младенов е уникален треньор. Обаче! Ние имахме договорка с него, когато мои много близки приятели настояха да го сложа и аз го попитах най-малко 10 пъти: "Кажи ми какво мислиш за състава". Той каза "Уникални играчи имаме", казвал го е и публично.

Декември искаше да му вземем едно крило, ние му взехме две. Септември месец поиска Мухар, Лам, Калоян Кръстев и тримата пристигнаха на секундата. Март месец разбирам, че нямал широчина в състава. А ние бяхме изтървали коня в реката тогава, всичко беше свършило.

Отчитам, че януари е бил болен човекът от COVID и е бил няколко дена по болници в Турция. Но нещо има сбъркано в отбора! Аз такива мудни, тромави хора... Не можаха някои да разберат с тези опорки, че много мразя да падам. Контузия след контузия от подготовката зимата. Това са факти. Никой не го е гонил Стойчо Младенов. Насила не можем да го държим. Но когато дойдоха дербитата...си тръгна той. И трябваше да благодарим на Алън Пардю, че склони да изведе отбора, защото кой да дойде 6 мача преди края на сезона.

Снимка: Bulphoto

За селекцията

Винаги всички привлечени играчи са съгласувани с треньорите. Винаги! Сега за новия сезон сме набелязали играчи, гледани са. Тази опорка, че треньорите нямат думата при селекцията, не върви. Гроздето е кисело!

От тая година започваме с българи, 17-20 годишни, наши юноши. Това ще се налага. Наши момчета! Аз искам да станем шампиони по нормалния начин, а не както при Васил Божков и Илия Павлов.

За първенството

Отвратително е това, което се случва - има монопол в първенството, но ще дойде и този край, рано или късно. Ще бъде разбит тоя монопол и тогава ще се става шампион по спортен принцип. Проблемът е, че не влизам в комбинации. И са много коварни ударите.

Игрят се наредени мачове нон-стоп! В Б група да не говоря... А в А група, в последните кръгове такъв смях настъпи, че направо...

И разликата между мен и един друг бос във футбола е. че при мен нищо не е на всяка цена. Искаме да станем шампиони по спортен път, без да пробиваме играчи и отбори. С моите възможности аз съм можел да напазарувам мачове, съдии и футболен съюз, но няма начин това да стане! Всичко ще се решава на терена. Ако има някой магьосник, някакъв Хари Потър, да заповяда.

Отборът ни е в насипно състояние. Аз твърдя, че през пролетта по-слаб отбор от нашия няма. В цялата измислена Първа лига! И се подписвам с двете си ръце! Локо Сф и Царско село, събрани от кол и въже, заслужаваха да ни бият!

Булфото

За финала с "Левски"

Знам ги двете лица, които пуснаха опорката, че сме дали мача на "Левски" във финала за Купата. С какво да ме купи Наско Сираков, с голия си задник ли? И колко пари трябва да ми даде, за да му продам мача. Свързвало ме 30-годишно приятелство с него? Аз приятели нямам, имам добри познати. Най-добрият ми приятел е моето куче Пухчо.

За стадиона и натиска

"Имаше разменна монета, докато бяха предните на власт. Мисля, че това правителство си е ОК, хората имат желание, като нас, да свършим работа. Предните... мои лични неща трябваше да свърша по техни политики и да стане работата със стадиона. Свърших ги, намазаха ми ските... Да са живи и здрави.

Но сега има светлина в тунела. И аз мисля, че тая гробница ще успеем да я превърнем в модерен европейски стадион. Има ясен план и намерено финансиране за стадиона. Това го говоря от години вече. Заедно с Инджов сме дали общо над 80 милиона лева на ЦСКА.

Фейсбук

За отношенията с феновете

Ще има нова охранителна фирма, ще се направят баджове. За да не може всеки, който си реши да виси цял ден, кибик, който няма работа, да стои на стадиона. Ще има режим.

Къде го има това  по цял ден да стоят на кафето на "Армията:. Стотици родители се оплакаха, че има непристойно държание към майки и баби, които си водят децата на стадиона. Бях безкрайно толерантен. Но край, ще вкараме ред!