Голямото сбогуване с Краля на футбола вече е в ход. В 15 часа българско време (10 сутринта в Бразилия) бе даден ход на мащабното поклонение пред тялото на Пеле.

Катафалката измина 80-километровото трасе от болницата в Сао Пауло до град Сантос, като на десетки места бе съпроводена с палене на факли, веене на знамена и песни.

ГАЛЕРИЯ ОТ СБОГУВАНЕТО С ПЕЛЕ ВИЖТЕ ТУК>>>

След това ковчегът с Пеле бе изложен в центъра на стадиона на Сантос. Поклонението ще продължи 24 часа, като доста преди началото му вече имаше дълга опашка от хиляди фенове, нетърпеливи да си вземат последно сбогом с легендата.

На поклонението се появиха куп известни личности начело с президента на ФИФА Джани Инфантино. Те изказаха съболезнованията си към съпругата на футболната легенда Марсиа Аоки.

Една от шатрите, разположена в центъра, приюти тленните останки на Пеле и столовете, където ще седят неговите роднини, а другата бе запазена за властите. Почитателите му пък преминават на няколко метра от ковчега, но без да имат пряк контакт.

Getty Images

Погребението пък е насрочено за утре, като в Бразилия ще бъде обявен 3-дневен национален траур.

След края на поклонението Пеле ще бъде погребан на много специално място. Това е Мемориалът на вселенския некропол.

Гробището е в Книгата с рекорди на Гинес като най-високото в света със своите 14 етажа и над 14 000 гроба. Сградата е висока 108 метра, което е еквивалент на 30-етажна жилищна сграда.

Там почива и бащата на Пеле - Дондиньо, който напусна този свят през 1996 година. Той също е бил нападател и е носил фланелката с номер 9. Приживе Пеле избра също да бъде погребан в Мемориала на вселенския некропол.

Getty Images