Уругвай напълно оправда реномето си на скрит фаворит на Копа Америка и се класира за полуфиналите на надпреварата, изхвърляйки отбора на Бразилия.

Това се случи следизпълнение на дузпи. 0:0 в редовното време и 4:2 дузпите.

Така намиращият се в сериозна игрова криза тим на Бразилия, за четвърти път в последните шест издания няма да достигне полуфиналите на Копа Америка, изпълнявайки скептичните очаквания на доста от бившите легенди на Селесао, които определиха настоящия състав за може би най-слабия в историята.

Истината е, че Бразилия бе твърде далеч от нужното ниво трябва да се радва, че изобщо докара мача до дузпи, защото Уругвай бе по-добрият тим до 74-ата минута.

Бандата на Лудия, както наричат селекционера Марсело Биелса, игра силно, с доста повече агресия и желание, но всичко в игрови план се обърка в тази 74-а минута, когато Нейтън Нандес бе изгонен с директен червен картон.

Именно оставането на Уругвай с 10 дупи на терена позволи на Бразилия най-сетне да отправи някой точен удар по вратата на опонента, но с оглед цялостното представяне, докарването на нещата до дузпи беше максимумът, на който Селесао можеше да се надява.

При дузпите уругвайците бяха далеч по-хладнокръвни и вкараха първите си три изпълнения, без да дадат шанс на бразилския страж Алисон.

За Бразилия изпусна опитният бранител на Реал (Мадрид) - Едер Милиато, както и Дъглас Луиш.

Така Кристиан Оливера можеше да реши всичко, но изпусна. Това обаче не се оказа фатално, защото Уругвай спечели сблъсъка с петото си изпълнение, което Мануел Угарте вкара за 4:2.

Това означава, че 13 години след последното си участие на полуфинал на Копа Америка, Уругвай отново ще бъде сред най-добрите четири, а там ни очаква мач срещу двата най-добре играещи отбора на турнира.

Съперник на урусите е Колумбия, който имаше далеч по-лека задача и разби сензацията Панама с 5:0.

Другият полуфинал в турнира е между шампиона Аржентина и Канада.