Футболната легенда Христо Стоичков говори в предаването "Преди Обед" по bTV за работата си, проектите и миналото. Единственият българин със "Златна топка", който от доста време се изявява като журналист в САЩ за испаноезичната "Univision", в момента снима поредица документални филми за градовете домакини на Евро 2020.

"Няма от какво да се срамувам, като погледна назад - каза Камата. - На мен България ми е дала път да изляза в чужбина. Горд съм, че едно момче, което е тръгнало от Пловдив, от една малка държава, стигна до върха на футбола.

Преди 25 години съм минал по този път. Зная какво е чувството, каква е тръпката. За мен беше чест, че преди няколко дни бях на червения килим до Лео Меси при шестата му "Златна топка". Той е най-добрият, безспорно.

Проектите винаги са пред мен. Правя документални филми за предстоящото Европейско първенство. Снимаме из цяла Европа, във всичките 12 града домакини.

Искаме да покажем на Мексико и САЩ това, което е извън зеления терен.

Сега съм по-свободен, но пък има по-голяма отговорност. Преди излизах на терена, вкарвах гол и всичко беше наред.

Сега трябва да съм по-подготвен. Да познавам човека, неговата история. Да знам какви въпроси и как да ги задам.

Един човек, за да успее, трябва да следва мечтите си. Аз минах по този път. Имах мечти, исках да постигна нещо - не се отказах, и го постигнах.

Трябва и характер. Звезди много, но характерът в аптеката не се купува. Трябва да имаш план и характер.

Не може да станеш сутрин и да не знаеш къде си тръгнал.

Всичко, което си бях поставил като цел и мечти се сбъдна, оттук нататък ще си го карам като дядо".

Тази вечер Христо е в Габрово, където ще раздава автографи върху книгата си "Историята", написана заедно със спортния журналист Владимир Памуков. Срещата с феновете в София пък е планирана за неделя, 22 декември.