Отдавна не е тайна за никого, че българският национален отбор по футбол вече е адски далеч от силните тимове на континента.

Представителният ни тим няма успех от 12 мача, като е на път да изпрати най-слабия си квалификационен цикъл от средата на миналия век. Именно тогава се въвежда форматът с квалификационни групи.

Разбира се, все още можем да се спасим от тази зла участ, защото в неделя на "Васил Левски" гостуват празнуващите чехи. Те вече се класираха за Евро 2020, а след снощните празненства в Прага, едва ли ще са в оптимална кондиция в София.

Въпреки това, те си остават фаворит в мача, а всичко различно от изненадваща победа за родния тим, ще означава, че правим най-слабите си квалификации. Към момента България има едва 3 точки. Най-слабото ни представяне, откакто има групова фаза с повече от 4 отбора бе по пътя към Евро 2012, когато завършихме с 5 точки.

Вече споменахме, че сме далеч от силните отбори, но така наречените "джуджета" ни застигат с пълна сила, някои дори ни задминават.

Отборът на Андора, съставен от доста полупрофесионалисти, които покрай футбола имат и други професии, вече има 4 точки.

Момчетата от страната джудже нямаха точка в 56 евроквалификационни мача.

Прокобата свърши преди месец с победата над Молдова, а снощи Андора завърши 2:2 с Албания и вече гордо заема предпоследното място с 4 точки. Нещо, което България не постига на този етап.

В неделя, докато ние посрещаме Чехия, андорците играят срещу вече калсиралият се тим на Турция. Общо взето шансовете ни за победа изглеждат еднакви. Разликата е, че те ще бъдат посрещнати като герои, а родният тим ще играе пред мрачните празни трибуни на стария "Васил Левски".

А след мача с Турция, някои от тези момчета са на работа. Полицай, учител по физическо и барман. Разбира се, в отбора има и профеионални играчи, но от третото ниво на испанския футбол.

И проблемът е, че ако паднем от Чехия, Андора няма да е единственият от "слабите" отбори с повече точки от нас.

Люксембург също има 4, Малта и Фарьорските острови пък ще имат колкото нас - 3.

Всъщност, отборите в Европа с по-малко точки от нас на този етап са само 7.

Това са: Лихтенщайн, Гибралтар, Сан Марино, Латвия, Литва, Естония и Азербайджан. Убедихте се, че не са особено сериозни футболни сили. Няма и как да са, щом имат по-малко точки от нас.

Все пак ни остава последният шанс да се отстрамим - в неделя. Никога не сме били чехите, а сякаш единствената ни надежда е, ако са прекалили с бирата и празненствата.