Диего Армандо Марадона - един от двамата най-велики в историята на футбола, превъзмогна старата вражда с Пеле и му честити 80-ия рожден ден с публикация в социалните мрежи.

Краля на футбола навърши кръглата годишнина в петък.

"Искам да се присъединя към световните поздрави, честит 80-и юбилей на Краля!", написа аржентинският идол за бразилския, с когото от години не са в приятелски отношения.

Но каквото и да става, те остават големи - Марадона неведнъж е казвал, че Пеле е любимецът на ФИФА и затова е избутван напред като най-великият в историята.

Докато самият Диего често печели запалянковски анкети за №1. 

На 80-ия рожден ден на митичния Едсон Арантес до Насименто обаче, всичко това е забравено.

Марадона правилно се изрази - "да се присъедини към световния поздрав", защото почестите към Пеле на неговия юбилей валяха от цял свят.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА НА AP ЗА ЮБИЛЕЯ НА ПЕЛЕ>>>

Февруари 1969 г., Мексико сити. Местният клуб Америка подарява на Пеле корона, която е с детайли от злато и сребро, а цената е 13 000 долара. Клубът кани бразилеца, за да го обяви пред близо 100 000 зрители на "Ацтека" за Крал на футбола. Пеле се появява на терена в екип на Сантос.

Снимка: AP/БТА

Град Сантос, където десетката изигра близо 20 години от кариерата си, се събуди в петък оцветен в жълто-зелено, а ликовете на фамозния играч бяха навсякъде.

Пеле и Сантос - това са два скачени съда, които вървят заедно във всяко изречение, когато се говори за футбол.

"Един 450-хиляден град, дал на света най-великия играч", написа бразилският "О Глобо", посвещавайки страници на това как градът и целият щат Сао Пауло са посрещнали юбилея на легендата.

Поздрави имаше и от България - тоест, от посланика на нашата страна по върховете на световния футбол.

Христо Стоичков честити от профила си във Фейсбук юбилея на бразилския мит. Ицо бе гост в предаването, което Пеле водеше в бразилска телевизия преди близо 2 десетилетия.

ФИФА посвети кратък филм на играча, когото продължава да сочи за най-велик в историята.

В него бивши съотборници и противници говорят за Пеле, а има и немалко кадри с негови изумителни голове.

Човекът, който е вкарал над 1000 попадения, спечели три световни купи с Бразилия и изгря като най-голямата фигура в играта на 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век, продължава да има статут на божество във футбола до днес.

Навръх празника, Пеле не се появи на нито една публична проява в негова чест. От месец март тази година той е в изолация в къщата си в предградието Гуаруя, недалеч от Сантос, на брега на океана. Така Краля не е успял да излезе и да види как градът е посрещнал юбилея му.

Проблемите със здравето в последните 4 години принудиха лекарите да му забранят да излиза сред хора в месеците на пандемия, тъй като и заради тях, и заради възрастта си, той попада в рискова група.

Но въпреки това рожденият му ден бе отбелязан по целия свят, а агенция AP го отпразнува с публикувана галерия от изключителни и неособено често виждани негови снимки, която ви предлагаме.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА НА AP ЗА ЮБИЛЕЯ НА ПЕЛЕ>>>

1958 г., Мондиал в Швеция. 17-годишното момче, превърнало се в герой и изумило света, плаче в прегръдките на вратаря Жилмар и лидера на тима Диди. Бразилия за първи път е световен шампион!

Снимка: AP/БТА

1977 г., Пеле с друг великан на спорта - Мохамед Али.

Снимка: AP/БТА