В сряда вечер Севиля ще е шумно място, а две от най-колоритните и многобройни агитки на континента ще се надпяват и... надяваме се - само ще се надпиват с бира, без да се стига до агресия.

Айнтрахт среща Рейнджърс във финала за Лига Европа и се очертава купонът да е такъв, че град Севиля да не го забрави скоро.

Поне 60-70 хиляди ще са германците. Те традиционно пътуват страшно много за мачовете на любимия тим от Франкфурт. Виж, колко ще са феновете на Рейнджърс - това никой не може да каже.

Но точно този град в Андалусия е видял достатъчно, за да знае - идват ли шотландците, всичко е възможно и усещането е, че градът ти е обсаден. Нещо като очакването в Рим, когато Ханибал със слоновете е напредвал през Алпите нататък...

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ ОТ ИНВАЗИИТЕ НА ШОТЛАНДЦИТЕ ЗА ФИНАЛИТЕ ПРЕЗ 2003-А И 2008-А>>>

2003 г., Севиля. Морето от фенове на Селтик заля града за финала в Купата на УЕФА срещу Порто. Испанците знаят какво ги очаква и сега, но с агитката на другия гранд от Глазгоу.

Снимка: Getty Images

"Скакалците от Шотландия отново идват", написа в понеделник един испански вестник. Неуважително? Може би... Но след финала в Купата на УЕФА от 2003-а, когато Селтик закара между 80 и 100 хиляди фенове в същия този град Севиля, не можеш да съдиш хората, че използват такива думи.

Тогава гледките бяха трудни за описване - море от зелено-бели фланелки, шапки, шалове, знамена... Летището бе залято от хора, които нямаше къде да нощуват. Спяха по площади, улици, градинки, маси, пейки... Дори бяха оставили джентълменски пътеки между спящите им тела, за да могат да минават пешеходците.

Фонтаните в града бяха напълно превзети, а стадионът приличаше на този в Глазгоу - 10 хиляди португалци и 40 хиляди фенове на Селтик.

Пет години по-късно още веднъж шотландски гранд стигна финал в същия турнир - Купата на УЕФА. Беше в Манчестър, а мачът бе Рейнджърс - Зенит. И пак - колко бяха шотландците? Никой не може да каже. Толкова им беше близо, че се изсипаха из улиците на града на юг от границата. Днес се говори за 200 000. Дори има специална страница в онлайн енциклопедията Wikipedia, посветена на онова нашествие и щетите, които "скакалците" нанесоха на Манчестър.

Като нищо са били толкова, а безредиците станаха, след като се разбра, че общината не иска да постави екрани за гледане на мача из града. Първо бе атакувана полицията, имаше сбивания и с руснаци...

Embed from Getty Images

И тук - картините бяха втрещяващи, но за разлика от Севиля пет години по-рано, имаше и агресия, кръв и насилие. Както и тонове боклук, оставени от тези орди, преминали границата от север.

Утре пак ще е така - чакат се 70-80, може би 100 хиляди британци. Когато отбор от Глазгоу достигне до финал, никога не се знае точно каква по численост армия ще се вдигне, но винаги тя е огромна. Германците също ще са много, а градът си има лимит на настаняване, все пак. Севиля може и да е туристически магнит, но не в такива обеми.

И един детайл, който може и да не е най-значим в тази тема.

Селтик падна с 2:3, а Стилиян Петров игра в онзи мач. Рейнджърс също загуби - 0:2.

Дали това е добър знак за Айнтрахт преди мача в сряда?

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ ОТ ИНВАЗИИТЕ НА ШОТЛАНДЦИТЕ ЗА ФИНАЛИТЕ ПРЕЗ 2003-А И 2008-А>>>

2008 г., Манчестър. Финал за Купата на УЕФА между Рейнджърс и Зенит. Ордите дойдоха от север и заляха града, като се смята, че вероятно шотландците са били близо 200 000.

Снимка: Getty Images