Нигерийският бранител на "Локомотив" (Пловдив) - Стивън Езе, попадна в разширения състав на родината си за предстоящото Световно първенство в Русия.

Играчът бе включен в групата от 35 футболисти, които след края на сезона с клубовете си, ще започнат подготовка с националния отбор на Нигерия.

Езе обаче ще трябва да положи доста усилия, за да попадне в окончателната група от 23-ма, която селекционерът Гернот Рор ще избере.

"Езе се справя добре към този момент. Има малък шанс да е в окончателния вариант на отбора, но е част от първоначалния ми списък. Той ще трябва да запази формата си и дори да я подобри", сподели Рор.

24-годишният бранител ще трябва да се пребори с конкуренцията на играчи от доста по-добри първенства от българското. Конкурентите на Езе за мястото в нигерийксата отбрана играят в Германия, Франция, Холандия, Русия и Белгия.

Освен нигериецът, още един играч от българското първенство е в разширения състав на родината си за Мондиала. Това е исландският бранител на "Левски" - Холмар Ейолфсон. Той участва в лагерите на тима в Индонезия и САЩ, където взе участие в четирите контролни срещи и остави добро впечатление в селекционера Хеймир Халгримсон.

През новия век неизменно по един представител на родния елит присъства на Световното първенство.

През 2002 г. това бе южноафриканецът Макдоналд Мукаси от "Локомотив" (София), през 2006 г., сръбският страж на ЦСКА - Оливер Ковачевич, а през 2010 и 2014 г., алжирецът Райс Мболи участва първо като футболист на "Славия", а след това на ЦСКА.