Бившият национал Илиан Сотянов бе болезнено краен и откровен в оценката си на националния отбор на България. Коловати коментира равенството 1:1 със Северна Македония и загубата с 2:5 от Грузия в интервю за “Тема Спорт”. Някогашния защитник бе категоричен, че докато това ръководство на БФС е на власт, не ни чака нищо добро и няма шанс за промяна.

“Какво да ви кажа? Принципно порно не гледам. Малко погледах от него (б.р. - 2:5 от Грузия) и казах на сина ми да отиде и да си легне. Няма как. Първият двубой от Лигата на нациите със Северна Македония го наблюдавах и мога да кажа, че представянето на националите бе много слабо. Тотално ни надиграха и трябва да сме щастливи, че срещата завърши при равенство 1:1. Нещата са трагични. Едни и същи реплики се говорят вече 16-17 години. Никога ръководителите в БФС не са виновни, а винаги са футболистите.

Такава беше ситуацията и когато аз бях национал. Сега тези, които плюят по Димитър Бербатов, че се е отказал да играе за България, точно те го отказаха. Както се случи по-късно и с Ивелин Попов. Този човек с шарените ризи (б.р. - Йордан Лечков), където ходи, той го направи. Така бе постоянно и се видя в неделя, че отново те не са виновни, а играчите. Четох му изказването. Докато не се изметат тези хора оттам и не започне БФС начисто с по-сериозни хора, няма да стане. Не казвам дали Бербатов може да оправи българския футбол, но нека да му се даде шанс.

Трябва да се изкорени тази корумпирана институция в България. Когато станах сутринта и видях загубата с 2:5 от Грузия, ми стана интересно. Не, че не съм повярвал, но исках да видя как точно се е получил този резултат. Да загубиш от такъв отбор и то у дома, е срамно. Преди сме ги побеждавали с подобен резултат, но сега явно нещата се променят”, заяви Стоянов, който има 40 мача за страната ни, а освен това участва и на последното голямо първенство, за което България се класира - Евро 2004.

Бившият футболист, който вече повече от 15 години живее в Япония, където завърши кариерата си, винаги е бил известен с искреността и прямото си отношение. Той изрази мнение, че Ясен Петров е логично да носи вина за резултати, но такава трябва да бъде потърсена и от хората, поставили го на този пост

“Не съм сигурен дали и той определя кой да бъде викан и да започва като титуляр. Единствено имах доверие, когато треньори на националния отбор бяха Любослав Пенев и Петър Хубчев. Като ги познавам двамата съм сигурен, че не може никой да им се бърка в работата. Затова резултатите бяха и по-добри. Не бяха подлоги да викат този или онзи. Те си избираха футболистите, а атмосферата в отбора бе по-добра. Такъв човек трябва да е селекционер на националния отбор. Наставник, който си има негова философия за футбола, а не да му се бъркат хора от Изпълкома. Това е рецептата”, категоричен е той.

“Чакайте малко, хора! В коя година живеем? Държави като Грузия, Северна Македония, Гибралтар и Албания имат сериозно израстване, а само ние си копаем дъното и се бием в гърдите, лежим на стари лаври. Цялата ни система е сбъркана. Виждате стадионите им, треньорите, които подготвят юношите, школи... При нас всичко е под всякаква критика. В ръководството ни са наредени милиционер, роднина, милиционер, роднини”, обобщи болезенено ситуацията Стоянов.