Какво ще се случи в петък в НДК, което да засегне по някакъв начин българския футбол? Защо датата 18 март все пак може да се окаже важна за играта у нас, макар и не по начина, по който очаквахме с планиран за тогава изборен конгрес?

Отговорите на тези въпроси опитахме да съберем за вас днес, но ситуацията около битката за власт в Българския футболен съюз лесни отговори не предлага. И все пак - ето какво се очаква да стане в петък, когато уж трябваше да има изборен форум с голяма интрига и двама основни кандидати за президент - настоящият Борислав Михайлов и претендентът Димитър Бербатов.

Конгрес няма да има, но в наетата отдавна за него зала 3 на НДК все пак сбирка на футболни хора ще се проведе. Това е среща за стратегията "2022-2026" на БФС, в която няма да участват повече от 1-2 от ръководителите на централата, както и хората, които пряко отговарят за това направление от развитието. Но не са поканени нито клубовете (както е на конгрес), нито представители на опозицията. Вероятно няма да бъде там и самият Михайлов.

Бербатов пък призова все пак да се отиде в НДК, защото конгрес ще има. Очаква се около 50-ина представители на клубове, които подкрепят неговата кандидатура, да са там.

Надеждите и очакванията са да не се стигне до напрежение, въпреки че и това не е изключено - познаваме страстите в родния футбол. Фенове на няколко отбора пък планират събиране пред Двореца на културата, за да изразят подкрепа за опозицията. По неофициална информация, планира се охранителна фирма и полиция да са там, за да се предотврати евентуална ескалация на негативните емоции. Привърженици на ЦСКА се организират в социалните мрежи, като са си уредили среща в 10 часа пред НДК. Клубът им е един от тези, които официално подкрепиха кандидатурата на Бербо срещу Михайлов.

Съвсем неофициално пък Бербатов и екипът му се подготвят за нещо като контраконгрес, алтернативен такъв или - наречете го както искате. За целта е наета друга зала в НДК, където те да се съберат, след като се разбере, че реалният форум няма да се проведе. Това не бе потвърдено за Dir.bg от хора в Двореца на културата.

Под някаква форма претендентът ще опита да събере подписи на клубове, за да докаже легитимност на събирането, което още заплита казусите. Трябват му подписите на поне половината клубове, които имат делегати на конгреса (над 300). Вече веднъж щабът на бившата деветка на националния тим успя да събере голям брой такива, преди да бъде свикан Извънредния форум през октомври.

Изобщо - юридически и с подписки, свиквания на конгреси, отменянето им, си минаха още година-две, в които футболът ни се занимава повече с това, което става по зали и което се говори от хора с костюми, отколкото с реалните си проблеми. От поне година  Бербатов активно опитва да наруши ритъма и оборотите на машината на футболното ръководене, която е изградена и работи като динозавър, който не допуска никакви опити за пробив в статуквото му.

Аргументацията на БФС да няма конгрес на 18 март се построи върху липсата на решение на съда по жалбите от предишния такъв - извънредния през октомври. Евентуално проточване за взимането на такова решение може да остави централата без нови избори дори до края на 2022-ра. И Михайлов да влезе в 18-ата година на поста.

И двете страни готвят изненади - макар да не е ясно колко от тях ще се осъществят. Неприятно усещане остава от липсата на прозрачност и "играта на втори план". Това никак не говори добре за намеренията и на власт, и на опозиция.