Нов футболен мегапроект се задава в съвсем близко бъдеще, стана ясно след среща на върха в Лондон. На нея присъстваха президентът на евроцентралата УЕФА Александър Чеферин и южноамериканският му колега от КОНМЕБОЛ Алехандро Домингес.

Босовете на двата най-силни футболни континента постигнаха договорка за създаване на няколко общи инициативи, които ще пренаредят изцяло пасианса за милиарди долари.

Перлата в короната на сделката между двете организации е включването на южноамериканските национални отбори в Лигата на нациите - турнирът на УЕФА, който с появата си остави на южноамериканците малко място в календара, за да намерят съперници от европейско ниво за своите приятелски срещи.

От 2024 г. в новата Лига на нациите може да участват Аржентина, Бразилия, Колумбия, Уругвай и други местни грандове.

Грандиозната надпревара се очертава като сериозна заплаха за ФИФА и плановете на Джани Инфантино за провеждане на световни първенства на всеки 2 години.

Очакванията обаче са, че след като европейската и южноамериканската централи са си стиснали ръцете относно правилата и графика на новата надпревара, ще има и благословия от световната федерация.

След срещата в Лондон Чеферин и Домингес потвърдиха, че са постигнали договорка, но официалният договор все още не е подписан и това ще се случи скоро.

"Изграждането на плодотворна и дълготрайна връзка като нашата беше лесно, тъй като споделяме една и съща любов и страст към футбола. Тази обща среща е следващата символична стъпка в правилната посока за УЕФА и КОНМЕБОЛ. Тя ще ни помогне да работим заедно за развитието на играта в нашите конфедерации и извън тях", коментира Чеферин, след като двамата с Домингес откриха новия офис на общия проект.

"Ние сме двата континента с най-големи традиции и престиж в най-популярния спорт на планетата. На терена сме лоялни съперници, но ни обединява разбирането, че футболът е мощна сила за толерантни, мирни и плуралистични общества", допълни пък Домингес.

Getty Images

Отделно от това, още в началото на годината официално беше потвърдено, че през юни ще има двубой, който се нарича Финалисима.

В него един срещу друг на "Уембли" ще излязат еврошампионът Италия и победителят в Копа Америка Аржентина, като всички билети за шоуто вече са разпродадени.