Сериозни промени в правилата на европейския футбол готви УЕФА на Общото събрание, което стартира днес във Виена. На австрийска земя президентите на всички страни-членки ще обсъждат важни рокади както в правилата за финансовия феърплей, така и в регламента на провеждането на Шампионската лига.

Представител на България в австрийската столица ще бъде президентът на БФС Борислав Михайлов, въпреки че претендиращият за поста Димитър Бербатов също официално изрази желание да присъства на сбирката.

Най-важната тема, която босовете на еврофутбола ще дискутират, са правилата за финансовия феърплей. Досегашните рестрикции частично ще отпаднат, като ще бъдат заменени с нови. Предложението е клубовете да ограничат разходите си за заплати, трансфери и хонорари на агенти до 70% от приходите им от 2025 г. нататък.

Ако новите регулации бъдат приети, ще бъдат въведени постепенно от 2023 г., когато клубовете ще могат да харчат 90 % от приходите си, веднага след това ще бъде намалено на 80 % през 2024 г. и на 70 % година по-късно.

Като компенсация за това, УЕФА ще вдигне двойно тавана на разрешените загуби на клубовете от 30 на 60 милиона евро, пише британският "Гардиън".

Идеята на евроцентралата е да отговори на оплакванията, че досегашната система за финансов феърплей фаворизира най-големите клубове. Неслучайно президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас нарече "държавни" отбори като ПСЖ и Манчестър Сити, които се финансират прещедро от арабските си собственици.

Като част от новите правила ще бъдат преразгледани и санкциите за нарушаване на финансовия баланс. Наказанията ще са по-строги и стартират от отнемане на точки, понижаване в по-ниска категория и потенциално пълно изключване от европейския футбол.

Трансформациите в правилата целят облекчаване на клубовете от тежките последствия по време на пандемията. Според официалния доклад, загубите само на тимовете от Топ 5 първенствата са в размер на колосалните 7 милиарда евро.

Имаше и предложение да се наложи реален таван на заплатите на играчите (както е например в НБА), но засега тази идея не среща сериозна подкрепа.

Освен за финанси, ръководното тяло на УЕФА трябва да представи и доклад за ситуацията в Украйна от футболна гледна точка. Плейофът на страната за класиране на Мондиал 2022 срещу Шотландия беше отложен за юни, въпреки че от централата все още не са получили разяснения какво ще се случи, ако войната не приключи дотогава и Украйна не може да играе по това време.

Снимка: Getty Images

Друга важно решение се очаква и по казуса с регламента на Шампионската лига. Задават се сериозни дебати около предложението два клуба да получават право на участие в надпреварата единствено на база рейтинга си в ранглистата, а не заради спортните си постижения. Тази привилегия трябва да стартира от сезон 2024/25.

Ако спорната концепция беше в сила през този сезон и сегашното класиране останеше такова, каквото е, Манчестър Юнайтед и Рома щяха да бъдат облагодетелствани, въпреки че и двата клуба са шести в националните си лиги.

Евентуално приемане на това правило ще е част от вече обявените преди месеци планове на УЕФА за преформатиране на Шампионската лига. Шефовете на евроцентралата имат за основна цел да превърнат турнира в златна финансова кокошка за грандовете, за да ги откажат окончателно от идеята им да се отцепят в Европейска Суперлига.

Първоначално Чеферин представи идеята си като начин за осигуряване в Шампионската лига на "повече места за по-малките и най-вече средните лиги". Ако обаче критерият за покана остане рейтингът, на практика отново ще са облагодетелствани тимовете от най-силните първенства.

Финалното решение трябва да бъде взето след гласуване, но от сега е ясно, че каквото и да е то, ще предизвика сериозни дискусии относно своята справедливост.

EPA/БГНЕС