Иранските власти са опитали да отведат насилствено Али Карими от дома му в Дубай, за да го върнат в Техеран и изправят пред съд.

Легендарният футболист, който игра и в Байерн (Мюнхен) през първото десетилетие на новия век, е отявлен и открит противник на управляващия режим в родината му и често го критикува в публикации в социалните мрежи и интервюта.

Карими днес е треньор, вече на 43 години, като от 2018-а не се прибира в Иран. Къщата му в предградие на Техеран бе запечатана от властите миналата седмица, но след това ситуацията стана конфузна, след като се оказа, че той е продал имота на бизнесмен преди почти 18 месеца и всъщност е блокиран дом на друг човек.

Тази сутрин английският "Таймс" разкри, че в последните дни Карими е бил следен в Дубай, за да се подготви отвличане и връщане в родината. Но легендата е напуснал Емирствата, за да предотврати това.

От години Али е изключително влиятелен в социалните мрежи, има над 12 милиона последователи в тях и е култов герой в Иран. Всяка негова публикация в последните седмици, посветена на протестите в страната и режима там, събира над 100 000 реакции - основно харесвания.

Така Карими от звезда на терена се превърна в лидер, макар и от дистанция, на искащите промяна в Техеран.

А демонстрациите и протестите там не стихват от септември, когато бе убита Махса Амини - жена, която си позволи да се появи на публично място без задължителния хиджаб.

22-годишното момиче бе арестувано пред метростанция от "нравствена полиция", а впоследствие загуби живота си в ареста, като вероятната причина е нанесен побой. Това отприщи масови протести из улиците и световна реакция срещу порядките в Иран.