Докато целият свят се подготвя за началото на Световното първенство по футбол, а феновете на държавите участнички нямат търпение да видят любимците си в действие, то не всеки в Иран споделя тези чувства.

На фона на нестихващите демонстрации за повече свободи на жените и против режима в страната, протестиращите внесоха официална молба във ФИФА за изхвърлянето на страната им от Мондиала.

Националният тим на Иран, който е сред най-силните в Азия и е традиционен участник на големи първенства, попадна в група с Англия, САЩ и Уелс, като ще го видим в действие още във втория ден на Мондиала с мач срещу "Трите лъва".

В изпратената до ФИФА молба се изтъква, че режимът в Иран брутално погазва човешките права и подобно на други примери, включително и най-актуалния с Русия, страната трябва да бъде изхвърлена от футбола.

Прецедентът е, че молбата не идва отвън, а от част от населението на Иран, като мотивите им са, че само действие от подобен калибър би педизвикало желаната реакция в обществото.

Според появилите се информации, един от стотиците арестувани в страната е футболистът Хосеин Махини - участник на Мондиала през 2014-а и легенда на местния гранд Персеполис. Арестът на бившия национал е настъпил след публикация в социалните мрежи, която е подкрепяла действия на протестиращите.

Заради огромната си популярност в страната и най-вече след десетките хиляди фенове на Персеполис, Махини е бил арестуван от властите.

Снимка: Getty images