Когато преди дни Челси привлече за 100 милиона евро халфа на Шахтьор Донецк Михайло Мудрик, мнозина изразиха учудване от огромната трансферна сума.

Просто защото, макар да е само на 22 години, Мудрик далеч не е от елита на европейския футбол и е трудно да се обясни как струва толкова много пари.

От Арсенал, които също искаха да привлекат играча, също неофициално обясниха, че има нещо нередно. Защото първоначално от Шахтьор са били поставили цена от 35 милиона евро за футболиста, но след това изведнъж сумата скача до колосалните 100 милиона.

Днес обаче президентът на Шахтьор Ринат Ахметов официално призна, че не цялата сума ще влезе в клубната каса. 25 милиона от платените пари ще бъдат насочени към специална фондация, която подпомага семействата на жертвите от битките в Мариупол.

"Основаваме проект "Сърцето на Азовстал", който е специално в помощ на защитниците на Мариупол, загиналите и техните семейства - съобщи Ахметов. - Ще предоставя 25 млн. евро от трансфера в тяхна помощ. Парите ще бъдат използвани за медицински нужди и за оказването на психологическа помощ на нуждаещите се".

В специалното си обръщение босът на Шахтьор също така разкрива, че при преговорите с Челси е било постигнато споразумение за евентуална контрола между двата клуба след време, която да се състои на пострадалия още през 2014 година от бойните действия дом на "миньорите" - "Донбас Арена" в Донецк.